vid-pochatku-povnomasshtabnoyi-viyni-z-ukrayini-viyikhali-za-kordon-blizko-20-tis-ukhilnikiv-bbc

Від початку повномасштабної війни з України виїхали за кордон близько 20 тис. ухильників - BBC

 • 21357 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. З початку повномасштабної війни український кордон перетнули близько 20 тисяч ухильників. Про це повідомляє BBC, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що дехто переплив небезпечні річки, щоб покинути країну. Інші просто пішли під покровом темряви.

За даними BBC ще 21 113 чоловіків спробували втекти, але були спіймані українською владою.

«BBC встановила, запросивши дані про нелегальний перетин кордону із сусідніх Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини, що в період із лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року в ці країни незаконно перетнули кордон 19 740 осіб», - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила нові схеми в'їзду ухильників за кордон: серед затриманих — працівник ВЛК

Повідомляється, що з 21 113 чоловіків, які намагалися втекти, більшість - 14 313 осіб - намагалися перетнути кордон пішки або переплисти, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані обманним шляхом, у яких зазначалися фальшиві винятки, такі як сфабриковані захворювання.

До числа тих, хто виключений із призову на військову службу, входять чоловіки з проблемами зі здоров'ям, особи, які виконують обов'язки з догляду, а також батьки трьох і більше дітей.

Представник Президента в парламенті Федір Веніславський визнав BBC, що проблема серйозна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Веніславський передумав запроваджувати покарання для ухильників, які виїхали за кордон

"Уряд усвідомлює, що це явище не ізольоване і широко поширене. Але, на жаль, я хотів би підкреслити, що корупція дуже стійка", - сказав Веніславський, додавши, що Україна робить "усе можливе, щоб звести кількість випадків корупції до мінімуму".

Веніславський заявив, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не мала жодного впливу на військові дії.

"Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становлять 95-99%. Тих, хто намагається уникнути мобілізації, приблизно 1-5%. Вони точно не критичні для оборони України". За його словами, планів щодо радикального збільшення кількості осіб, які підлягають мобілізації, не планується», - заявив Веніславський.

Доповнення

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що в законодавстві є прогалини, які дозволяють українцям ухилятися від своїх обов'язків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухилятися від мобілізації буде важче: у Міноборони розповіли про обмін інформацією між реєстрами

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На заході України випав перший сніг

     • 16180 переглядiв

    У російському курську повідомляють про потужні вибухи: що відомо

     • 43633 переглядiв