ukenru
vid-finlyandiyi-v-nato-chekayut-na-zabezpechennya-bezpeki-povitryanogo-prostoru-krayin-baltiyi

Від Фінляндії в НАТО чекають на забезпечення безпеки повітряного простору країн Балтії

 • 154666 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Якщо Фінляндія стане членом Північноатлантичного альянсу (НАТО), то вона, швидше за все, направить війська до країн Балтії і забезпечуватиме безпеку їхнього повітряного простору, сказав голова відділу оборонної політики Міноборони Фінляндії Янне Куусела. Про це повідомляє УНН з посиланням на видання ERR.

Цитата

"На мою думку, дуже ймовірно, що у мирний час Фінляндія мала б якимсь чином брати участь у програмі "Розширеної передової присутності" (EFP) та забезпеченні безпеки повітряного простору країн Балтії", - сказав Янне Куусела в інтерв'ю Yle.

Деталі

Країни НАТО з ротації забезпечують безпеку повітряного простору країн Балтії, оскільки Естонія, Латвія та Литва не мають власних винищувачів.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет хотів би, щоби повітряний простір Естонії охороняли нові фінські винищувачі.

"Дуже важливо, що Фінляндія тільки-но прийняла рішення про придбання 64 нових винищувачів F-35. Було б розумно, якби вони при необхідності літали в повітряному просторі Естонії", - повідомив Лаанет в інтерв'ю Yle.

Північноатлантичний альянс посилив свою військову присутність на східному фланзі після того, як росія анексувала український Крим у 2014 році.

За словами Лаанета, вступ Фінляндії та Швеції до НАТО зміцнить безпеку всього Балтійського регіону.

Нагадаємо

Після російської агресії проти України Фінляндія та Швеція планують вступити до НАТО вже влітку. 

Якщо Швеція та Фінляндія приєднаються до НАТО, то росії доведеться посилити свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї. Про це заявив заступник голови ради безпеки росії Дмитро Медведєв

Українські Національні Новини

Новини Світу