ukenru
v-upts-mp-zayavili-scho-minkult-zaboroniv-yim-dostup-v-lavrski-pecheri

В УПЦ МП заявили, що Мінкульт заборонив їм доступ в Лаврські печери

 • 526676 переглядiв

КИЇВ. 21 березня. УНН. Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент стверджує, що від керівництва національного заповідника “Києво-Печерська лавра” монастир отримав лист, у якому йдеться про припинення доступу до Ближніх та Дальніх печер музеєм. Там працюватиме комісія, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей, передає УНН.

Цитата

«20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника “Києво-Печерська лавра” на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості “культурних цінностей” (саме так представники Мінкульту та заповідника називають мощі преподобних та інші святині). Також у зв’язку із цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм). Тобто, молитва в цих храмах буде неможлива», - заявив Климент.

Климент заявив також, що зачинення печер заповідником «без попередження є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян, які цими днями масово їдуть з різних регіонів в надії вклонились Києво-Печерським святиням».

Доповнення

УПЦ МП зобов’язана покинути Києво-Печерську Лавру до 29 березня. У січні 2023 року на баланс держави з користування УПЦ МП повернули Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заперечив примусове виселення ченців УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври і зауважив, що наразі йдеться лише про повернення рухомого і нерухомого майна державі.

Очільник ПЦУ Епіфаній зазначав, що монастир у Лаврі не закриватимуть, літургії проводитимуться двома мовами.

Українські Національні Новини

Суспільство