ukenru
v-ukrayini-zrostaye-popit-na-krediti-naybilshe-ukrayintsi-berut-v-borg-na-nerukhomist-ta-spozhivchi-krediti

В Україні зростає попит на кредити. Найбільше українці беруть в борг на нерухомість та споживчі кредити

 • 48946 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. Темпи зростання кредитування домогосподарств помітно прискорюються після тимчасового гальмування на початку коронакризи. Про це УНН повідомили в Національному банку України.

Цитата

"Так у червні 2021 року зростання чистих гривневих банківських кредитів населенню пришвидшилося до 24% порівняно з червнем 2020 року. Кредити на нерухомість зростають найшвидше – на 42% на чистій основі. Основу портфеля формує незабезпечене споживче кредитування, водночас низка банків активно нарощує обсяги іпотечних портфелів. Зараз проникнення іпотеки до ВВП становить менше 1%, а частка іпотечного кредитування у загальному обсязі чистого кредитного портфелю банків в гривні є незначною (7%), тож високі темпи зростання іпотеки можуть зберігатися тривалий час, у неї є значний потенціал, зокрема з огляду на державну підтримку", – повідомили в НБУ.

Доповнення

За результатами опитування про умови кредитування у ІІ кварталі 2021 року банки зазначили зростання попиту домогосподарств на позики й оптимістично оцінили перспективи кредитування населення. Половина опитаних банків вказала на зростання попиту як на споживче кредитування, так і на іпотеку. Збільшення попиту на іпотеку пов’язано передусім зі зниженням відсоткових ставок та поліпшенням перспектив розвитку ринку нерухомості. Для споживчих позик – з поліпшенням споживчих настроїв та зростанням витрат на товари тривалого вжитку.

Додамо

Частка банків, які вважають боргове навантаження домогосподарств низьким, поволі зростає. Зараз таких банків чверть від усіх опитаних, водночас дві третини банків вважають боргове навантаження домогосподарств середнім і лише 8% – високим.
Банки повідомили про збільшення рівня схвалених заявок, переважно на споживчі кредити. Великі банки вважають причиною цієї тенденції зниження відсоткових ставок та непроцентних платежів. Надалі банки планують пом’якшувати стандарти кредитування населення. Профіль позичальників змінюється на краще – зростає кількість позичальників з вищими доходами.
Також, в НБУ говорять про те, що банки стали більше уваги звертати на доходи та боргове навантаження на позичальників. Вони переорієнтовуються на кредитування позичальників із вищими доходами, а боргове навантаження залишається переважно прийнятним. У наступному кварталі банки очікують на зростання попиту на кредити домогосподарствам, перш за все у споживчому сегменті.

Нагадаємо, обсяг кредитів, наданих банками домогосподарствам, становив 222,4 млрд грн на 1 червня 2021 року. Кредитна заборгованість фізичних осіб перед небанківськими фінансовими установами становила 14,8 млрд грн на 1 квітня 2021 року.

Українські Національні Новини

Економіка