ukenru
v-ukraini-z-1-kvitnia-rozpochavsia-avtomatychnyi-pererakhunok-pensii-pratsiuiuchym-pensioneram

В Україні з 1 квітня розпочався автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

 • 20400 переглядiв

Україна автоматично перерахує пенсії працюючим пенсіонерам з 1 квітня на основі збільшеного стажу та заробітної плати за останні два роки, а підвищені виплати почнуться з червня 2024 року.

З 1 квітня в Україні здійснюється автоматичний перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють, за стаж, набутий в останні два роки. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України, передає УНН.

Деталі 

У відомстві пояснили, що розмір пенсії залежить не тільки від розміру заробітної плати, а й від страхового стажу (тобто періоду, протягом якого людина сплачує Єдиний страховий внесок – ЄСВ).

Оскільки з часом – коли людина працює – страховий стаж у пенсіонера збільшується, то і розмір пенсії має також збільшуватись

1 квітня пенсії працюючим пенсіонерам перераховують. Розмір збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсії

- заявили у Мінсоцполітики. 

 В міністерстві додають, що особисто звертатися для проведення перерахунку нікуди не потрібно: він відбувається автоматично, за даними, які містить Державний реєстр застрахованих осіб.

Українські громадяни за кордоном, при досягненні пенсійного віку, зможуть оформити пенсію дистанційно: інструкція12.01.24, 11:50 • [views_0]

Зазначається, що цьогоріч перерахунок пенсій з урахуванням збільшеного стажу відбувся для 654 тисяч працюючих пенсіонерів. Це близько 6,2% від їх загальної кількості (на 1 січня 2024 р. в Україні нараховувалося 10,51 млн пенсіонерів).

Доповнення

Також у Мінсоцполітики підкреслили, що виплата підвищених пенсій відбудеться у червні 2024 р. (з урахуванням підвищення за квітень та травень).

Це пов'язано з тим, що перерахунок можливий після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за 1 квартал, а такі звіти будуть подаватися по травень

- пояснили у відомстві.

Нагадаємо

У березні Пенсійний фонд України спрямував 70,7 млрд грн на соціальні виплати, з яких 62,1 млрд грн - на пенсії, 5,9 млрд грн - на житлові субсидії та пільги, 2,7 млрд грн - на страхові виплати.

Володимир Омельченко

Суспільство