ukenru
v-ukraini-u-hrudni-vyiavyly-try-vypadky-pirola-zahalom-tsyrkuliuie-17-covid-shtamiv-moz

В Україні у грудні виявили три випадки Pirola, загалом циркулює 17 COVID-штамів - МОЗ

 • 23557 переглядiв

В Україні зафіксовано три випадки захворювання на новий підваріант коронавірусу Пірола у грудні, загалом у країні циркулює 17 штамів.

У грудні в Україні зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу "Пірола". Загалом по Україні циркулює 17 штамів коронавірусу - усі субваріанти штаму "Омікрон". Про це повідомили у МОЗ України у середу, пише УНН.

Деталі

Три випадки субваріанту коронавірусу "Пірола" виявили минулого тижня. Два - у Вінницькій області та один - у Кропивницькому. Захворілі - жінки старше 50 років. Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 - це різні субваріанти штаму "Омікрон"

- зазначив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Зі слів Кузіна, у кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання.

Як повідомляється, симптоми субваріанту "Пірола" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи. 

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстровано 8 709 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців, старше 30 років. Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Кузін наголосив, що пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення.

Доповнення

Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" під назвою "Пірола" виявили на Рівненщині у листопаді. Тоді захворів 20-річний чоловік. 

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великій Британії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. 

Юлія Шрамко

COVID-19