v-polshchi-rozsliduiut-diialnist-maizhe-sotni-ahrofirm-yaki-pidozriuiut-u-makhinatsiiakh-z-ukrainskym-zernom-zmi

В Польщі розслідують діяльність майже сотні агрофірм, які підозрюють у махінаціях з українським зерном - ЗМІ

 • 16490 переглядiв

Польська прокуратура розслідує діяльність 75 місцевих фірм, які ввозили українське зерно як технічне, а продавали як продовольче. Звинувачення висунуто 17 особам, більшість з яких - громадяни Польщі.

У Польщі триває розслідування щодо щонайменше 75 місцевих фірм, які ввозили в країну зерно з України як технічне, а продавали його, як продовольче або кормове. Про це заявили в регіональній прокуратурі в Жешуві, пише Rzeczpospolita, передає УНН.

Деталі

Згідно з даними польських правоохоронців, махінації проводились у 2022-2023 роках. Зазначається, що лише 2022 року до Польщі з України ввезли 101 тис. т технічного зерна, а загальний обсяг українських зернових за 16 місяців перевищив 4,3 млн т.

Перші обшуки у справі про махінації із зерном відбулися у Польщі у червні 2023 року, коли слідчі дії проводилися одночасно у 222 польських фірмах.

Водночас в прокуратурі підкреслюють, що об'єктом розслідування є компанії, зареєстровані в Польщі. Українських компаній немає, але є громадяни України як представники цих компаній.

Правоохоронці визнають, що більшість підозрюваних у розслідуванні є громадянами Польщі, але також громадянами України та громадянином Естонії,

Загалом звинувачення у рамках справи про махінації з українським зерном висунули вже 17 особам.

Доповнення

У виданні додали, що польський уряд так і не оприлюднив перелік імпортерів, які займались купівлею українського зерна.

Польща хоче оприлюднити список компаній, які імпортували українське зерно на майже півтора мільярда євро12.02.24, 12:59

Попри обіцянки, уряд так і не вирішив оприлюднити список імпортерів – офіційна причина – юридичні перешкоди. — Мене це не дивує

- заявив лідер «Scammed Village» Вєслав Гринь. 

А втім, він підкреслив, що суспільство добре відомі імена тих, хто заробляв мільйони злотих на українському зерні. 

Контекст 

Взимку по всій Польщі проходили численні протести фермерів, які, зокрема, блокували дороги, швидкісні автомагістралі та пункти пропуску на кордоні з Україною.

Фермери виступали проти припливу українських товарів, а також європейської політики, пов'язаної із так званим "Зеленим курсом".

Нагадаємо

Заступник міністра сільського господарства країни Міхал Колодзейчак визнав, що після ембарго Варшави на українку агропродукцію зерно з України проходить через Польщу транзитом і не імпортується в країну.

Популярні

Новини по темі

Майже 70% українців вільно володіють українською мовою

 • 20085 переглядiв