ukenru
v-medvedchuk-svoboda-slova-v-ukrayini-pid-zagrozoyu

В.Медведчук: свобода слова в Україні під загрозою

 • 8814 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук прокоментував рівень свободи слова в Україні, передає УНН.

В.Медведчук зазначив, що Нідерланди мають намір стежити за дотриманням свободи слова в Україні, так як стурбовані тиском на журналістів в нашій країні. Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер, зазначивши, що якісні медіа та незалежні журналісти, які критикують владу, - це "наріжний камінь демократії", а тому "правоохоронці повинні зосередитися на своїх початкових завданнях і не заважати ні економіці, ні демократії".

"Стурбованість Амстердама цілком закономірна - говорити про реальне поліпшення ситуації зі свободою слова в нашій країні годі й говорити. За даними Інституту масової інформації, за п'ять місяців цього року в Україні зафіксовано практично стільки ж порушень свободи слова (102), скільки за той же період 2016- го (108). Причому більшість порушень відноситься до категорії "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", а серед "основних агресорів і порушників прав журналістів" - правоохоронці, силовики, місцева і судова влада. Затримання Ігоря Гужви, головного редактора інтернет-видання, що дозволяє собі критикувати владу, - ще одне тому підтвердження", - підкреслив політик.

Той факт, що колектив І.Гужви звернувся з проханням про захист у зв'язку з кримінальною справою, сфабрикованою проти Ігоря Гужви, до послів "Великої сімки" та представництву Євросоюзу в Україні, свідчить про одне: хоч право на свободу слова і гарантовано Конституцією України, воно не реалізується, за нього доводиться боротися. Саме на цьому акцентує увагу редакція в своєму зверненні: "Ми боремося не тільки за існування нашої інтернет-газети, а й за право на свободу слова в Україні".

"Втім, на свободу слова в Україні зазіхають не тільки правоохоронні органи. Український журналіст Руслан Коцаба, який виступив проти кровопролиття на Донбасі, майже два роки утримувався під вартою за звинуваченням у державній зраді, а недавно зазнав нападу націонал-екстремістів, які пообіцяли йому "сценарій Бузини" і впевнених, що залишаться безкарними. Такий розгул радикалізму в країні - реальна загроза не тільки свободу слова, але і життя журналістів", - зазначив політик.

Парадоксальним чином Майдан, що повстав проти порушення демократичних норм режимом Януковича, привів до влади команду, яка давно вже перевершила своїх попередників в утисках свободи слова в країні. Позбавлення ліцензій неугодних телеканалів і закриття газет, адміністративний тиск на редакції українських ЗМІ і відмова в акредитації російським журналістам, погроми в редакціях і нападу на співробітників медіа, заборона російських соцмереж і пошукачів - ці методи боротьби з інакомисленням давно увійшли в арсенал "демократичної" влади. Виправдовуючи всі свої дії "національною безпекою", вона веде агресивну зачистку інформаційного поля від усіх, хто не поділяє точку зору офіційного Києва.

"Результат такої політики - обмеження свободи слова в Україні - сьогодні вже очевидний. Як втім, і те, що наступ на демократичні свободи не піде на користь країні. Такі дії, на думку голландського посла Кломпенхаувера, "... можуть бути нерозумними і як наслідок - навіть непатріотичними". Декларуючи європейські цінності, команда єврореформаторов все більше відступає від демократичних норм, затягуючи країну в середньовіччя. Того й гляди багаття інквізиції для журналістів почнуть запалювати", - резюмірова В.Медведчук.

Українські Національні Новини

Політика