v-krym-povernut-istorychni-nazvy-krymskotatarskoiu-movoiu

В Крим повернуть історичні назви кримськотатарською мовою

 • 21321 переглядiв

Крим планує відновити історичні кримськотатарські назви своїх географічних об'єктів у рамках закону, що засуджує російську імперську політику в Україні. Розробляються механізми використання латиниці на вивісках і в засобах масової інформації.

Географічним назвам у тимчасово окупованому Криму буде повернуто історичні найменування кримськотатарською мовою. Про це йшлося на засіданні Національної комісії з питань кримськотатарської мови, повідомляє УНН із посиланням на Мінреінтеграції.

Деталі

Національної комісії з питань кримськотатарської мови продовжує підготовку до виконання Закону про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії.

Напередодні обговорювали використання для позначення топонімів, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування.

Наразі узгоджуються механізми, які дадуть змогу застосовувати написання топонімів із використанням латинської графіки у медіа та наукових працях. А також на дорожніх вказівниках і при виготовленні мап. Для цього проводитимуться комунікації з операторами картографічних сервісів і службами, які обслуговують такі вказівники.

За результатами засідання Нацкомісія доручила розробити відповідне рішення уряду. Цим питанням будуть опікуватися Мінінфраструктури разом із Мінреінтеграції, Постійним Представником Президента України в АР Крим, Меджлісом кримськотатарського народу та Інститутом національної пам’яті.

Нагадаємо

21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 7253, який після другого читання отримав назву "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". 21 квітня Володимир Зеленський підписав цей закон.

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В Крим повернуть історичні назви кримськотатарською мовою

     • 21321 переглядiв

    Швеція підтримує рішення Фінляндії щодо закриття кордону з рф

     • 21663 переглядiв

    Дружину Буданова отруїли важкими металами - ЗМІ

     • 24559 переглядiв