ukenru
v-gonkonzi-zaprovadili-tsenzuru-filmiv-scho-stavlyat-pid-zagrozu-natsionalnu-bezpeku

В Гонконзі запровадили цензуру фільмів, що "ставлять під загрозу національну безпеку"

 • 24736 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Гонконгські цензори тепер мають право забороняти фільми, які ставлять під загрозу національну безпеку, що викликає побоювання з приводу свободи вираження думок, що ще більше обмежується в місті, колись відомому своїм яскравим мистецтвом і кіносценами. Про це інформує УНН з посиланням на АР.

Деталі

Влада пригнічує критику правління Комуністичної партії Китаю, заарештовуючи багатьох демократичних активістів у місті і вводить в дію масштабний закон про національну безпеку, який криміналізує такі дії, як заклики до незалежності, протягом декількох місяців антиурядових протестів в 2019 році.

У п'ятницю уряд Гонконгу оголосив, що він вніс поправки в правила для цензорів в міську постанову про цензуру фільмів.

"Цензори мають право вважати фільми непридатними для показу, щоб запобігти або припинити будь-яку дію або діяльністі, яка загрожує національній безпеці", - йдеться в заяві.

"Нормативно-правова база цензури фільмів побудована на передумові балансу між захистом індивідуальних прав і свобод, з одного боку, і захистом законних громадських інтересів, з іншого", - заявили в уряді.

Постанова з внесеними до неї поправками наближає Гонконг до цензури фільмів на материковій частині Китаю, які ретельно перевіряються на предмет тем і сцен, які критикують керівництво Комуністичної партії або не відповідають цінностям, які уряд прагне підтримувати.

"Ця система цензури фільмів показує, як свобода вираження думок зникає в Гонконзі, - сказав Андерс Хаммер, режисер, документального фільму про протести 2019 року в Гонконзі, номінованого на Оскар. - У 2021 році ми стали свідками подальшого погіршення ситуації, коли активістів та продемократичних політиків садять до в'язниць за звинуваченням в новому драконівському законі про національну безпеку", - сказав він.

"І, на жаль, схоже, що місцевий уряд і Пекін хочуть тільки продовжити цю ліквідацію основних демократичних прав в Гонконзі", - додав він.

Контекст

У березні організатори скасували показ документального фільму "Всередині стіни з червоної цегли", в якому зображені зіткнення між продемократичними протестуючими і поліцією в місцевому університеті, після редакційної статті в пропекінскій газеті, в якій говорилося, що фільм поширює повідомлення про підривну діяльність і може порушити закон про національну безпеку.

У травні, цензори також відмінили показ двох фільмів, пов'язаних з придушенням демократичних протестів на площі Тяньаньмень в Пекіні в 1989 році, заявивши, що вони не домагалися схвалення на показ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай взявся за реформування виборчої системи Гонконгу: парламент підтримав розробку закону

Раніше в цьому місяці влада Гонконгу другий рік поспіль заборонила щорічне бдіння при свічках в пам'ять про жертви репресій на площі Тяньаньмень.

Влада також активізували зусилля з розбудови шкільної системи, щоб прищепити учням "патріотизм".

Західні уряди і міжнародні правозахисні групи висловили стурбованість тим, що закон про безпеку порушить свободу в Гонконзі.

Українські Національні Новини

Новини Світу