ukenru
ukrayinski-virobniki-ne-vidklikayut-neyakisnu-produktsiyu-z-rinku

Українські виробники не відкликають неякісну продукцію з ринку

 • 8078 переглядiв

КИЇВ. 4 квітня. УНН. Практика, коли виробник відкликає з продажу партію свого невідповідного товару дуже поширена закордоном. В Україні ж, на жаль, ні. Про це йдеться у статті "Дзеркало тижня", передає УНН.

Повідомляється, що сьогодні контролювати готову продукцію неефективно і дорого. Насамперед – для виробника.

"Адже у разі невідповідності у нього виникає зобов'язання вилучити цю продукцію з ринку, відкликати її, утилізувати, — це як мінімум додаткові витрати. Крім того, відкликання — це кризова ситуація для кожного підприємства. Відкликати продукцію — це не лише магазину повернути з роздрібної торгівлі готову продукцію, а й попередити людей, які вже купили цю продукцію, що вона небезпечна.

Відклики на ринку бувають досить часто, проте ми чуємо про такі випадки переважно лише за кордоном. Якби такі масові відклики відбувалися в Україні, споживачі про це знали б, бо один зі складників відклику — це повідомлення ЗМІ для того, аби пересвідчитися, що люди отримають цю інформацію", - йдеться у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неякісне харчування щорічно забирає життя до півмільйона людей

Зазначається, що в Україні практика відкликання невідповідної продукції з ринку поки що не прижилася.

"Це важко приживатиметься в середовищі виробників, оскільки вони вважають, що відклик погано вплине на імідж. Так, відклик — кризова ситуація, яка потребує мобілізації багатьох ресурсів. Проте про погіршення репутації тут не йдеться.

Як правило, тенденція така: одразу після відклику може відбутися певне падіння продажів, проте після короткого періоду вони, навпаки, зростають. Компанія отримує імідж виробника, що готовий визнати помилку, втратити прибуток, але убезпечити своїх споживачів від отримання будь-якої шкоди", - пише видання.

Нагадаємо, в Україні змінили "харчове" законодавство — відповідальність за безпечність продуктів відтепер покладено на виробника. Йдеться, зокрема, про встановлення державою вимог до впровадження процедур, заснованих на принципах HACCP (аналіз небезпечних факторів і контроль у критичних точках).

Як писав УНН, до кінця 2019 року систему НАССР мають впровадити понад 200 тис. підприємств харчової промисловості.

Разом з тим, наявність сертифікату НАССР не звільняє підприємство від перевірки.

На переконання депутата Сергія Тригубенка, стандарти НАССР здатні значно мінімізувати ризики отруєння споживачів неякісними продуктами.

Також, за його словами, відповідальний бізнес має бути зацікавлений у запровадженні НАССР, а відповідно, у гарантованій високій якості свого продукту більше за державу, споживача чи контролера.

Українські Національні Новини

Суспільство