ukenru
ukrayina-planuye-tsogorich-rozminuvati-bilshe-tretini-iz-zaplanovanikh-silskogospodarskikh-zemel

Україна налаштована цьогоріч розмінувати більше третини із запланованих сільськогосподарських земель

 • 335541 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Україна планує повернути в експлуатацію більше третини сільськогосподарських земель зі 470 тисяч га, визначених для першочергового розмінування вже цього року, повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко, передає УНН.

Деталі

Україна налаштована вже цього року повернути в експлуатацію до 35% земель сільгосппризначення зі 470 тисяч га, визначених для першочергового розмінування. Для пришвидшення очищення території – а всього потенційно забрудненими є понад 170 тисяч квадратних кілометрів нашої держави, повідомила Свириденко.

За її словами уряд працює над посиленням спроможностей операторів з розмінування. Зокрема на платформі на підтримку України «United24» відкрито рахунок, кошти з якого будуть спрямовані саме на гуманітарне розмінування.

Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з Виконавчою директоркою Всесвітньої продовольчої програми ООН Сінді Маккейн подякувала їй за допомогу, яку надає програма ООН українцям та за реалізацію програм, зокрема з підтримки українського агросектору. 

«Такі ініціативи, як проект з розмінування земель дрібних фермерів, який ви реалізуєте на Харківщині, допомагають Україні швидше очистити території, сільгоспвиробникам - знову вирощувати врожаї на своїх землях. Тож ми зацікавлені в розширенні проекту на інші регіони та в тому, щоб подібних ініціатив від міжнародних інституцій було більше», - зазначила Юлія Свириденко.

Своєю чергою Сінді Маккейн підкреслила, що Всесвітня продовольча програма ООН повністю підтримує прагнення України якнайшвидше очистити території та й далі надаватиме допомогу, зокрема і в сфері розмінування.

«Нам важливо, щоб українські аграрії не втратили ще один сезон», - зазначила Виконавча директорка WFP.

Доповнення

Проект Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP), Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO) та Швейцарського фонду протимінної діяльності (FSD) стартував в червні в Харківській області, як пілотний. Він передбачає очищення від вибухонебезпечних предметів земель дрібних фермерів, площа угідь яких не перевищує 300 га.  Надалі планується розширення проекту на Миколаївську та Херсонську області. Проект вартістю 100 млн доларів потребує фінансування у розмірі 90 млн доларів. За оцінками FAO та WFP, економічна вигода від реалізації проекту може становити до 60 млн доларів на рік.

Українські Національні Новини

Економіка