ukrainski-zhinky-povynni-buty-hotovi-do-viiny-yak-izrailski-radnytsia-z-gendernykh-pytan-komanduvacha-sukhoputnykh-viisk-zsu

Українські жінки повинні бути готові до війни як ізраїльські - радниця з ґендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ

 • 22102 переглядiв

Україні потрібно готувати жінок до військової служби, як це робить Ізраїль, щоб захиститися від постійних нападів росії.

Україні необхідно відмовитися від "старомодного менталітету" щодо жінок і запровадити політику підготовки жінок до військової служби за ізраїльським зразком, заявила радниця з ґендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор’єва в інтерв'ю The Times, передає УНН

Деталі 

Як повідомляється, наразі у збройних силах України служать 65 000 жінок, що приблизно на 40 % більше, ніж 2021 року, за рік до повномасштабного вторгнення росії. Майже всі вони - добровольці, оскільки обов'язкового військового призову для жінок не існує, хоча  жінки деяких професій повинні обов'язково стати на військовий облік. 

Втім Оксана Григор’єва каже, що Україна має готуватися до того, що найближчими роками доведеться мобілізувати і жінок.

"Наша конституція говорить, що обов'язок кожного українця - захищати свою батьківщину, тому буде правильно, якщо жінки теж служитимуть. Наш північний сусід просто так не зникне. Протягом сотень років вони неодноразово нападали на нас. Як і Ізраїль, ми повинні бути готові до цього, а це означає, що потрібно навчати чоловіків і жінок, щоб вони були готові до війни"  - сказала Григор'єва. 

Мобілізація ув'язнених: Рада підтримала законопроєкт в першому читанні10.04.24, 14:03

Як пише The Times, в  Ізраїлі, де призов жінок до армії є обов'язковим, жінки становлять близько 40 відсотків збройних сил.

За словами Григор'євої, в українському суспільстві існує тенденція розглядати жінок як "берегинь", які захищають дім поки чоловіки йдуть на війну.

Зазначається, що частка жінок у збройних силах України менша, ніж у більшості країн НАТО, і становить 7,3 відсотка. У регулярних військах Америки частка жінок останніми роками постійно перевищує 17 відсотків, а в Британії - понад 11 відсотків. З-поміж усіх жінок, які служать у збройних силах України, менш ніж десята частина перебувають на активних бойових позиціях, а решта працюють медиками, офіцерами розвідки та адміністраторами.

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про відповідальність за ухилення від мобілізації, але поки у старій редакції - нардеп10.04.24, 13:45

"Ми пройшли довгий шлях у плані законодавства, але на практиці все ще зберігається менталітет старої школи. У цій країні зі шкільного віку існує поділ на дівчаток і хлопчиків: хлопчиків навчають фізкультури, а дівчаткам доводиться займатися вишивкою або домоводством. Це необхідно змінити. Як фізично, так і психологічно ми повинні з раннього віку готувати дівчаток до захисту країни", - заявила Григор'єва.

Популярні

Новини по темі