uhorshchyna-vidmovliaietsia-pidtrymuvaty-perehovory-pro-vstup-ta-zminy-do-biudzhetu-yes-z-50-mlrd-yevro-dlia-ukrainy

Угорщина відмовляється підтримувати переговори про вступ та зміни до бюджету ЄС з 50 млрд євро для України

 • 35583 переглядiв

Будапешт оголосив, що не буде підтримувати переговори про вступ України до ЄС або поправки до бюджету ЄС, що пропонують допомогу Україні в 50 мільярдів євро. Керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Гуляш посилається на утримання ЄС коштів Угорщини і вважає пропозицію України про переговори передчасною

Угорщина не підтримає жодну пропозицію Європейського Союзу почати переговори про приєднання України до блоку, як і поправки до бюджету ЄС, що передбачають у тому числі 50 мільярдів євро допомоги Україні, заявив керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуляш у четвер, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Гергей Гуляш заявив на пресконференції в Будапешті, що передчасно починати офіційні переговори з Києвом щодо вступу країни, яку охопила війну, до ЄС, і що Угорщина не дасть згоди на відкриття переговорів під час зустрічі лідерів ЄС у середині грудня.

"Ми маємо справу з абсолютно передчасною пропозицією", - сказав Гуляш, додавши, що Угорщина "не може сприяти спільному рішенню" щодо запрошення України почати процес приєднання до блоку.

У четвер Гуляш також заявив, що Угорщина не підтримає запропоновані поправки до бюджету ЄС, частина яких передбачає 50 мільярдів євро допомоги Україні на чотири роки.

Він сказав, що ЄС "незаконно" затримує кошти Угорщини, і що, таким чином, уряд відмовиться підтримати будь-яку поправку до бюджету.

Доповнення

Раніше цього місяця Єврокомісія рекомендувала дозволити Україні розпочати переговори про членство, але з низкою вимог.

Але в питаннях, пов’язаних із прийняттям нової країни до блоку, зазначає видання, потрібна одностайність між усіма країнами-членами ЄС, "що дає націоналісту Орбану потужне право вето".

Його уряд давно дотримується антагоністичного підходу до України, різко виступаючи проти санкцій ЄС проти рф через її вторгнення та затримуючи пакети фінансової допомоги Києву, нагадує видання.

Орбан, який вважається одним із найближчих союзників президента рф володимира путіна в Європі, стверджував, що переговори про вступ не повинні починатися з країни, яка перебуває у стані війни, і що членство України переорієнтує систему, яку 27 країн Європейського Союзу використовує для розподілу коштів між країни-члени.

Раніше цього місяця Орбан заявив, що Україна перебуває в "світлових роках" від приєднання до блоку, давши ще один сигнал про те, що його уряд стане основною перешкодою для амбіцій Києва на зустрічі глав держав і урядів ЄС у Брюсселі наступного місяця, пише видання.

ЄС заморозив мільярди фінансування для Будапешта через ймовірне недотримання урядом Орбана стандартів верховенства закону та корупції в ЄС.

Угорщина наполягає, що не пов’язує заморожені кошти ЄС з іншими проблемами, але, вказує видання, багато хто в Брюсселі бачить її погрози вето щодо допомоги та членства України як спробу шантажувати блок, щоб змусити його вивільнити утримувані кошти.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі