ukenru
u-yes-proponuyut-timchasovu-vidminu-patentiv-na-vaktsinu-dlya-priskorennya-covid-vaktsinatsiyi

У ЄС пропонують тимчасову відміну патентів на вакцину для прискорення COVID-вакцинації

 • 14256 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Європарламент підтримав тимчасове скасування прав інтелектуальної власності на вакцини проти COVID-19 для прискорення вакцинації в світі. Відповідну резолюцію євродепутати схвалили в четвер, 10 червня, передає УНН.

Цитата:

"Щоб прискорити глобальне поширення вакцин, депутати Європарламенту вимагають тимчасового зняття захисту прав інтелектуальної власності на вакцини проти COVID-19", - йдеться у повідомленні Європарламенту за підсумками голосування.

Деталі

У резолюції, ухваленій 355 голосами за, при 263 проти і при 71 тих, хто утримався, Європарламент пропонує почати переговори про тимчасову відмову від Угоди СОТ ТРІПС (торговельні аспекти прав інтелектуальної власності - ред.) про патенти, щоб поліпшити глобальний доступ до доступних медичних продуктів, пов'язаних з COVID-19, і вирішити проблеми глобального виробництва і дефіциту пропозиції.

Добровільне ліцензування (коли розробник вакцини вирішує, кому і на яких умовах може бути виданий патент, щоб дозволити виробництво), передача ноу-хау і технологій країнам, у яких є потужності з виробництва вакцин, є найбільш важливим способом масштабування і прискорення глобального виробництва вакцин у довгостроковій перспективі, заявили депутати Європарламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні вкрай необхідно якнайшвидше підготувати лабораторію для розробки вакцин - Зеленський

Депутати Європарламенту закликають ЄС "швидко усунути експортні бар'єри і замінити свій власний механізм видачі дозволів на експорт вимогами прозорості експорту". Зі свого боку, США і Велика Британія повинні "негайно скасувати заборону на експорт вакцин і сировини", вважають європарламентарі.

Для імунізації 70 відсотків населення світу, як зазначається, необхідно 11 мільярдів доз, і вироблена лише невелика частина цієї кількості.

Під час дебатів, що передували ухваленню резолюції Європарламенту, кілька політичних груп виступили за скасування захисту прав інтелектуальної власності на вакцини, пов'язані з COVID-19.

Виробництво вакцин в Африці

Оскільки переважну більшість з 1,6 мільярда доз вакцин, введених в світі на сьогоднішній день, було направлено в промислово розвинені країни, що виробляють вакцини, і тільки 0,3 відсотка - у 29 найбідніших країн, ЄС необхідно підтримати виробництво вакцин в Африці, підкреслює Європарламент. Ще одним важливим засобом забезпечення вакцинами країн з низькими доходами є глобальний механізм розподілу вакцин COVAX, внески до якого заохочує Європарламент.

Прозорість щодо контрактів стосовно вакцин

Також депутати Європарламенту вимагають повного розкриття інформації про майбутні угоди про попередні закупівлі, особливо щодо вакцин нового покоління, і щоб ці контракти включали в себе вимоги прозорості для постачальників.

Доповнення

Будь-яке рішення про відмову від прав інтелектуальної власності буде ухвалено Радою з ТРІПС СОТ на засіданні 8-9 червня, тоді ж Єврокомісія представить свою пропозицію, яка не включає таку відмову.

Українські Національні Новини

Здоров'я