u-serbii-protestuiut-proty-vydobutku-litiiu-chynovnyky-kazhut-shcho-tse-zmova-proty-prezydenta

У Сербії протестують проти видобутку літію: чиновники кажуть, що це змова проти президента

 • 22139 переглядiв

Десятки тисяч сербів протестують проти видобутку літію. Влада звинувачує протестувальників у змові з метою повалення президента Вучича, порівнюючи акції з подіями на Майдані в Києві.

У суботу у Сербії десятки тисяч протестувальників вийшли на мітинги проти видобутку літію в країні. Тим часом представники влади заявляють про їхню ймовірну змову з метою повалення президента Александра Вучича та його уряду. Про це повідомляє AP, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що раніше Вучич заявив, що російські спецслужби передали йому інформацію нібито про підготовку західними державами в Сербії "масових заворушень і перевороту" з метою усунення його від влади.

Учасники акції у центрі Белграда скандували: "Видобутку не буде" і "Зрада, зрада".

Після закінчення демонстрації частина людей пішла до двох головних залізничних станцій столиці, пообіцявши блокувати рух потягів, доки їхні вимоги щодо офіційної заборони видобутку літію не будуть виконані.

Урядові чиновники та контрольовані державою ЗМІ розпочали масштабну кампанію проти мітингу, порівнюючи його з подіями на київському Майдані. Тим часом організатори протесту заявляли, що він буде мирним.

Наш сьогоднішній мітинг є екологічним і не має політичних амбіцій, але влада звинуватила нас у прагненні здійснити державний переворот. Ми прийшли сюди сьогодні, щоб підняти свій голос проти чогось, що виходить за рамки політики,

– сказала сербська акторка Світлана Бойкович.

Демонстрація відбулася після тижнів протестів у десятках міст по всій Сербії проти урядового плану дозволити видобуток літію в зеленій сільськогосподарській долині на заході країни.

Сербія продала західним країнам боєприпасів на 800 млн євро, які потім опинилися в Україні - ЗМІ22.06.24, 18:21

Популярні

Новини по темі