ukenru
u-probakh-vodi-z-dnipra-viyavili-pestitsidi-ta-liki-vid-covid-19

У пробах води з Дніпра виявили пестициди та ліки від COVID-19

 • 29374 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Скринінг забруднення річки Дніпро показав наявність у воді слідів ліків, що використовуються під час лікування COVID-19. Про це під час презентації дослідження якості води повідомив директор Інституту навколишнього середовища, Словацька Республіка, Ярослав Слободнік, передає кореспондент УНН.

Деталі

"Що ми бачили в пробах? Що стосується металів, ми дивилися на 8. З цього всього, висновок був наступний: можна було ближче подивитись на цинк і мідь і включити їх до списку специфічних забрудників басейну річки Дніпро, тому що вони у багатьох місцях перевищували порогові концентрації токсичності. На щастя для України, ртуть ми знайшли лише в одній пробі. Ми боялись, що в наших пробах буде дуже багато діоксину, але це не так. Ми знайшли в рибах "Brominated diphenylethers” (бромовані дифенілові ефіри – речовини, які використовуються для різних цілей, зокрема і при виготовленні будівельних матеріалів – ред.), це є і в нашій крові. Ми знайшли 161 забрудник. Деякі точки набору проб є більш забрудненими ніж інші. Дуже багато концентрації деяких пестицидів. Коли помирає флора/фауна, можна встановити поріг токсичності для тербутилазину і тут дуже великі концентрації. Ліки, які використовуються проти ковіду, було знайдено більше ніж 50 відсотках проб", - повідомив Слободнік.

За його словами, у річці Дніпро було виявлено 19 специфічних забрудників.

"Із цих 19-ти: 9 - пестициди, 9 – фармацевтичні і один Galaxolidone (засоби особистого догляду – ред.)", - розповів науковець.

Додамо

"Скринінговий моніторинг річкового басейну Дніпра" був організований в рамках Проекту Європейського Союзу Водна Ініціатива Плюс для країн Східного Партнерства (EUWI+ 4 EaP), головною метою якого є аналіз проб поверхневих вод та біоти річкового басейну Дніпра щодо присутності металів та органічних забруднюючих речовин широкого діапазону. Пробовідбір проводився з 7 до 16 жовтня 2020 року. Під час дослідження було відібрано 27 проб поверхневої води та п’ять проб біоти (риба).

Доповнення 

Кандидат хімічних наук, доцент кафедри загальної та фізичної хімії факультету біології та хімії "Кримського федерального університету" (КФУ) ім. Вернадського Костянтин Работягов повідомив, що використання води з Сімферопольського водосховища — “величезний форс-мажор”, так як цю воду не можна пити через її забруднення. 

Українські Національні Новини

Суспільство