u-polshchi-tysiachi-liudei-zaklykaiut-poslabyty-zakon-pro-aborty

У Польщі тисячі людей закликають послабити закон про аборти

 • 12340 переглядiв

Тисячі людей у Варшаві вимагають послаблення закону про аборти після відхилення парламентом відповідного законопроєкту. Правозахисні групи закликають до загальнонаціональних протестів проти обмежувального законодавства.

Через два тижні після провального голосування за лібералізацію права на аборт у Польщі, сотні людей вчора провели протестну акцію. Також польські групи захисту прав жінок закликали до загальнонаціональних протестів. Пише УНН із посиланням на Euronews.

Деталі

У Варшаві було проведено акцію протесту проти відхилення парламентом пропозиції, спрямованої на зміну закону про аборти. Акція відбулася в день заключної сесії Сейму перед початком літніх канікул.

Тиждень тому нижня палата парламенту відхилила законопроєкт про декриміналізацію абортів, згідно з яким будь-хто, хто допоможе жінці перервати вагітність, не буде піддаватися кримінальному переслідуванню. Раніше уряд прем’єр-міністра Дональда Туска зробив плани щодо змін закону про аборти передвиборчою обіцянкою.

Наразі польські правозахисні групи закликали до загальнонаціональних протестів.

На мітингу минулої доби студентка-медик Марія Козловська заявила, що була дуже розлючена.

Правляча коаліція виграла завдяки жінкам, і тепер вони нас знову підводять

 – додала вона.

Тисячі протестувальників біля парламенту у Варшаві вимагали "безкоштовних і легальних абортів" серед палючої спеки. Водночас кілька контрдемонстрантів, яких поліція відгородила від демонстрації, ображали учасників, називаючи їх "вбивцями".

Довідка

Польща є переважно католицькою, - країна має одне з найбільш обмежувальних прав на аборти у Європі. Переривання вагітності дозволено тільки в разі зґвалтування або інцесту, а також у разі загрози життю жінки. Допомога в аборті може спричинити до трьох років в'язниці.

Туск про безпекову угоду з Україною: сприймаємо, як взаємне зобов'язання, а не порожні обіцянки08.07.24, 15:13

Популярні

Новини по темі