u-polshchi-nazvaly-umovu-vidkryttia-kordonu-z-bilorussiu

У Польщі назвали умову відкриття кордону з білоруссю

 • 14022 переглядiв

Міністр закордонних справ Польщі заявив, що відкриття кордону з білоруссю залежить від звільнення журналіста Анджея Почобута. Польща також працює над вирішенням проблем з отриманням віз для білорусів.

Відкриття прикордонних переходів з білоруссю у Польщі залежить від звільнення журналіста Анджея Почобута, який перебуває у білоруській в’язниці. Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський, передає УНН із посиланням на RMF 24.

Деталі

Сікорський, відповідаючи на запитання про можливість відкриття прикордонних переходів (наразі діє один - у Тересполі), нагадав, що рішення про закриття пункту "Бобруйськ" було прийнято попереднім польським урядом у відповідь на політичний процес і засудження Анджея Почобута. Проте, за його словами, "дата відкриття залежить від тривалості ув'язнення Анджея Почобута".

Міністр зазначив, що польська влада незмінно відокремлює простих білорусів від влади в мінську, про що свідчить, серед іншого, той факт, що громадяни білорусі, на відміну від громадян росії, можуть в'їжджати до Польщі на своїх приватних автомобілях (обмеження є наслідком санкцій ЄС).

Глава МЗС також нагадав, що в той час, коли в білорусі не було політв'язнів, Польща реалізувала кроки для запуску малого прикордонного руху, але саме мінськ виявився до цього не готовим.

Зі штаб-квартири НАТО звільняють генерала з Польщі - Rzeczpospolita03.08.24, 15:07

Сікорського також запитали про труднощі, з якими стикаються білоруси в отриманні польських віз. Основною причиною, окрім різкого скорочення кількості консулів білоруською стороною, є діяльність у білорусі "візової мафії", яка "зламує" електронну систему реєстрації, щоб потім продавати місця за додаткову плату. Ця сума становить щонайменше 200 євро.о:

"Це звичайний злочин. Ми не знаємо, чи це діяльність білоруських спецслужб, чи якихось кримінальних елементів. Але я з Варшави не буду наводити порядок з білоруськими злочинцями. Ми сподіваємося, що нова ІТ-система (над якою працює Польща) зменшить масштаби цього явища", - сказав Сікорський.

Він додав, що Польща нещодавно внесла низку змін до візового режиму для білорусів, в тому числі регулювала питання гуманітарних віз для тих, хто втікає від репресій.

На жаль, білоруси є громадянами режиму, який порушує принципи міжнародного співіснування. білорусь, нагадаю, зловживає системою Інтерполу. Я також нагадаю, що частина санкцій була запроваджена через те, що білорусь де-факто захопила європейський літак і змусила його, використовуючи обман, приземлитися в мінську, щоб заарештувати опозиційного активіста. Це було зроблено білоруською владою

- підкреслив польський міністр.

Говорячи про ув'язненого в білорусі Анджея Почобута, Сікорський зазначив, що "переговори (з владою в мінську) - це занадто сильне слово".

"білоруська сторона знає, що з міркувань культурної солідарності справа Анджея Почобута, громадянина білорусі, але поляка за культурою та ідентичністю, нам особливо близька, і ми вважаємо звинувачення проти нього повністю сфабрикованими, - сказав Сікорський.

Також він наголосив, що за всіх інших політв'язнів у білорусі (а це майже 1400 осіб - прим. ред.) Польща "бореться разом з усім ЄС", і лукашенко знає, що без припинення репресій "не буде повернення до гри із Заходом".

Довідково

Анджей Почобут заарештований у білорусі у 2021 році. Його затримали після обшуків у квартирі в Гродно. Після того, як білоруський суд засудив журналіста до 8 років колонії суворого режиму через "заклики до дій на шкоду білорусі" Польща призупинила перетин кордону в Бобровниках.

Туск: Польща відіграла ключову роль в обміні ув'язненими між РФ та Заходом02.08.24, 01:32

Популярні

Новини по темі

У Польщі назвали умову відкриття кордону з білоруссю

 • 14022 переглядiв