u-polshchi-budut-shtrafuvaty-ukraintsiv-yakshcho-yikhni-dity-ne-vidviduvatymut-shkoly-ta-dytiachi-sadky

У Польщі будуть штрафувати українців, якщо їхні діти не відвідуватимуть школи та дитячі садки

 • 16958 переглядiв

З вересня українські діти в Польщі зобов'язані відвідувати школи. За невиконання батьків штрафуватимуть на 100 злотих, а з 2025 року можуть позбавити виплати 800+.

З нового навчального року українські діти в Польщі будуть зобов'язані відвідувати школи або дитячі садочки. У разі невиконання цього обов'язку, батьків можуть оштрафувати та розпочати провадження.

Пише УНН з посиланням на In Poland.

Введення обов'язкового навчання для українських дітей у вересні, без сумніву, збільшить чисельність дітей у класах, що вимагатиме підвищення наповнюваності класів. Міністерство на чолі з Барбарою Новіцькою планує змінити положення щодо організації навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю, які є громадянами України. Зараз у польській системі освіти навчаються 134 тисячі українських дітей, і з вересня ця кількість може зрости ще на 80 тисяч через запровадження обов'язкового навчання. Якщо вимоги не будуть виконані, батьки можуть отримати штраф у розмірі 100 злотих, а з червня 2025 року таких українців можуть позбавити права на виплату 800 плюс.

Згідно з чинними правилами, максимальна кількість учнів у класі початкової школи не повинна перевищувати 25 осіб, а в інтегрованих та спеціальних класах – 20. З 1 вересня цей ліміт може зрости до 29 учнів, що дозволить додатково прийняти до чотирьох дітей з України. Для старших класів і загальноосвітніх шкіл граничної кількості учнів не встановлено. Кількість дітей у групах дитячих садочків і зерувках може зрости на 3, а в інтегрованих дитсадках можливо прийняти максимум двох додаткових дітей з особливими потребами.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Вона передбачає продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування українських біженців.

Популярні

Новини по темі

Чи продовжить МВФ підтримувати Україну? Прогноз експерта

 • 117225 переглядiв