ukenru
u-nyu-deli-zakriyut-shkoli-zamist-povitrya-lyudi-dikhayut-smogom

У Нью-Делі закриють школи. Замість повітря люди дихають смогом

 • 15622 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Влада Нью-Делі оголосила в суботу про закриття шкіл на тиждень, щоб захистити дітей від токсичного смогу. Про це інформує УНН з посиланням на AFP.

Цитата

"Школи будуть закриті, щоб дітям не доводилося дихати забрудненим повітрям", - повідомив журналістам головний міністр Делі Арвінд Кеджрівал.

Деталі

Делі вважається одним з найбільш забруднених міст у світі з небезпечним поєднанням викидів заводів і автомобілів, а також диму від сільськогосподарських пожеж, що осідає в небі на понад 20 мільйонів людей щозиму.

У суботу Верховний суд запропонував ввести карантин у Делі для боротьби з кризою якості повітря. Кеджрівал заявив, що його уряд розгляне пропозицію суду після консультацій із зацікавленими сторонами.

"Блокдауну забруднення ніколи не було. Це буде крайній крок", - сказав він.

Урядові установи попросили працювати з дому, а приватним підприємствам рекомендували якомога частіше дотримуватися варіантів роботи з дому.

Центральна рада з контролю за забрудненням у п’ятницю порадила владі підготуватися до впровадження заходів категорії "надзвичайна". Погана якість повітря, ймовірно, триватиме щонайменше до 18 листопада через "слабий вітер зі спокійними умовами вночі".

У суботу рівень PM 2,5 – найменших і найшкідливіших часток, які можуть потрапити в кров – перевищив 300 за індексом якості повітря. Це в 20 разів перевищує максимальну добову норму, рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
Лікарні повідомляють про різке зростання кількості пацієнтів, які скаржаться на утруднене дихання, повідомляє Times of India.

Їдкий смог

Уряд Делі роками обіцяє очистити повітря в місті.

Спалювання сільськогосподарських відходів у сусідніх з Делі штатах – щозими є основним фактором забруднення міста – продовжується, незважаючи на заборону Верховного суду.

Десятки тисяч фермерів у столиці на початку кожної зими спалюють стерню – або пожнивні залишки, очищаючи поля від нещодавно зібраного урожаб, щоб звільнити місце для пшениці.

Згідно з даними уряду, в цьому сезоні кількість пожеж на фермах була найвищою за останні чотири роки.

На початку цього року уряд Делі відкрив свою першу "вишку смогу", що містить 40 гігантських вентиляторів, які прокачують 1 000 кубометрів повітря в секунду через фільтри.

За словами інженерів, установка вартістю 2 мільйони доларів зменшує кількість шкідливих частинок у повітрі вдвічі, але лише в радіусі одного квадратного кілометра.

Додамо

Звіт швейцарської організації IQAir за 2020 рік показав, що 22 з 30 найбільш забруднених міст світу знаходяться в Індії, а Делі входить в рейтинг найбільш забруднених столиць світу.

У тому ж році видання Lancet повідомило, що 1,67 мільйона смертей в Індії були пов’язані із забрудненням повітря в 2019 році, у тому числі майже 17 500 у столиці.

Останніми днями річка, що протікає через Делі, Ямуна, також була вкрита токсичною білою піною. Міська влада звинувачує в цьому "важкі стічні води та промислові відходи", що скидаються в річку вище за течією.

Українські Національні Новини

Новини Світу