u-mintsyfri-rozpovily-pro-ambitni-plany-z-vyrobnytstva-mikroskhem-ta-rozvytku-tekhnolohii-iz-shi

У Мінцифрі розповіли про амбітні плани з виробництва мікросхем та розвитку технологій із ШІ

 • 117060 переглядiв

Україна планує розвивати виробництво мікросхем та технології штучного інтелекту, зокрема, планується будівництво заводу з виробництва мікросхем вартістю 5-10 мільярдів доларів США, який має запрацювати у 2025 році, що сприятиме розвитку високотехнологічного сектору та зміцненню економіки. Уряд шукає інвестиції для цих амбітних проектів через обмеженість державних коштів.

Україна заявила про амбіції щодо розвитку високотехнологічних галузей. У Мінцифрі готують проєкти із державною підтримкою для індустрії виробництва чіпів і технологій зі штучним інтелектом. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Для перемоги у війні з росією Україні необхідний технологічний прорив. У Мінцифрі запропонували низку ідей, як цього досягти.

Без інновацій, я глибоко переконаний, наша перемога можлива, але займе набагато більше часу. 

 — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, що також був присутній на заході.

Федоров, який також є віце-прем’єр-міністром пообіцяв змінити політику, аби стимулювати розвиток технологій. Він зазначив, що Україна вже використовує штучний інтелект, аби допомогти дронам-камікадзе знаходити цілі, а також розпізнавати обличчя російських солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розпочала роботу над правовим регулюванням ШІ

Заступниця Федорова – Валерія Іонан заявила про прагнення України увійти до 15 кращих країн світу з розвитку мікроелектроніки та до 30 світових лідерів з розвитку безпілотних транспортних засобів.

"Україна досить високо оцінює свої шанси зробити свій внесок в амбітну мету Європейського Союзу отримати 20% світового ринку напівпровідників (до 2030 року)", – сказала вона.

Іонан також розповіла про амбіції України у виробництві мікросхем. У Міністерстві провели оцінку загальної вартості такого підприємства. І за їхніми розрахунками фабрика, що вироблятиме 50 000 мікросхем на рік, обійдеться Україні у 5-10 мільярдів доларів. Іонан також назвала потенційну дату початку будівництва цієї фабрики – в 2025 році та зазначила, що для досягнення виробничих потужностей їй знадобиться три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль: Україна спільно з партнерами готує матрицю реформ

Потужності з виробництва чіпів часто є непомірно дорогими, оскільки машини, які використовують передові технології для гравіювання архітектури чіпа на кремній, коштують десятки мільйонів доларів за штуку.

Федоров визнав, що державних грошей на такі амбітні проекти вкрай мало, тож міністерство спочатку пропонуватиме негрошову підтримку таким проектам, та  шукатиме інвесторів.

"Звичайно, для виробництва чіпів потрібна допомога держави, тому що його (чипове) складно акумулювати. Звісно, ​​це має бути приватна ініціатива… але потрібна й допомога держави".

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Міноборони виграло арбітражів на майже мільярд гривень

     • 41096 переглядiв