ukenru
u-krimu-rosiyani-khochut-perevesti-ukrayinskikh-vchiteliv-ta-shkolyariv-na-osvitni-standarti-rf-movniy-ombudsmen

У Криму росіяни хочуть перевести українських вчителів та школярів на освітні стандарти рф – мовний омбудсмен

 • 93468 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. На території тимчасово окупованого Криму путінський режим намагається асимілювати українських школярів та педагогічних працівників, яких примусово вивезли, до освітніх стандартів російської федерації. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі “Апостроф TV”, пише УНН.

Деталі

Відомо, що в тимчасово окупованому Криму окупанти планують організувати “табори” перекваліфікації для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей, а також українських школярів.

“Все це вказує на те, що вони активно готуються до нового навчального року. За їх задумом він має початись уже з нашими, депортованими школярами та вчителями. У цій ситуації важливо законодавчо захистити наших педагогічних працівників, адже мова йде і про збереження життя громадян України”, – говорить Кремінь.

Омбудсмен наполягає на тому, що українська влада має розробити механізми запобігання та працювати на випередження. Зокрема, необхідно продумати способи повернення дітей та педагогічних працівників в Україну, зазначив він.

Також російські окупанти ведуть боротьбу і з українськими книгами, котрі, на їх думку, не відповідають національним інтересам рф. Кремінь зазначає, що йдеться, зокрема, про книжки з історії України.

Омбудсмен наголосив, що “лінгвоцид – це один із компонентів геноциду, тому в комплексному розумінні це питання знищення людей, носіїв української культури й мови”.

Нагадаємо

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські загарбники відновлюють навчальний процес у школах, але без української мови та літератури, історії України.

Українські Національні Новини

Суспільство