Деталі
"Із початком теплого сезону збільшується кількість звернень містян до міських закладів охорони здоров’я зі скаргами на симптоми харчових отруєнь. Серед хворих стають непоодинокими випадки захворювання на ботулізм – хворобу, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи", – зазначив Поворозник.
Він додав, що причиною захворювання найчастіше стає вживання продуктів домашнього консервування: м’яса, риби інколи – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені. Та найчастіше причиною ботулізму стає вживання продуктів в’ялених чи копчених у домашніх умовах.
"Запорука успіху в лікуванні – це вчасне звернення до лікаря. Проте часто люди нехтують першими симптомами і втрачений час, на жаль, стає причиною невідворотних наслідків", – додав перший заступник голови КМДА.
Серед первинних симптомів ботулізму: спрага, сухість слизових оболонок, відчуття "грудки" в горлі. Згодом додається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.
"На сьогодні у в одному зі столичних лікарняних закладів перебувають два пацієнти з таким діагнозом, їх стан досить складний. Тому дотримуйтеся правил приготування їжі, не вживайте її зіпсованою та не купуйте у сумнівних продавців. Ці правила збережуть вам здоров’я, а інколи й життя", – наголосив Поворозник.
Нагадаємо
У Запоріжжі 58-річна жінка померла від ботулізму, поліція відкрила провадження.