ukenru
u-khersoni-peredumali-znischuvati-bezpritulnikh-tvarin-cherez-achs

У Херсоні передумали знищувати безпритульних тварин через АЧС

 • 8299 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. У Херсоні пом'якшили заходи по боротьбі з африканською чумою свиней (АЧС) і скасували рішення про знищення бродячих собак і кішок. Відповідні зміни внесла Держпродспоживслужба, передає УНН з посиланням на прес-службу відомства.

"З огляду на суспільний резонанс і чутливість питання, члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській міській владі підтримали ініціативу Держпродспоживслужби утриматися від знищення бездомних тварин", - йдеться в повідомленні.

Разом з цим, контролери прийняли рішення про вилов безпритульних тварин і поміщення їх у відповідні вольєри з метою спостереження, стерилізації, обліку, ідентифікації та вакцинації.

Як писав УНН, вакцини від АЧС в світі не існує. Її розробкою недавно зайнялися європейські вчені.

Так, в липні, Європейська комісія оголосила про виділення 10 мільйонів євро на розробку вакцини проти вірусу. А останні успішні дослідження з цього питання провели в Іспанії.

Відзначимо, що сьогодні одним з видів мінімізації збитків фермерів-свинарів від вірусу є страхування. В Україні така послуга поки відсутня, хоча раніше ініціатива її введення не один раз обговорювалася фахівцями, і навіть робилися спроби впровадження такого страхування.

Нардеп Сергій Тригубенко запропонував відновити в Україні практику страхування свинарських господарств від АЧС.

"За моєю інформацією, великі страхові компанії в Україні готові розглядати можливість страхування від випадків АЧС. Для цього потрібна підтримка фахівців-аграріїв, щоб правильно вирахувати формулу страхових внесків, які під силу було платити фермеру, і яких би вистачало для покриття збитків в разі поразки хворобою", - заявив він.

Українські Національні Новини

Суспільство