u-gorakh-indoneziyi-znayshli-ssavtsya-yakiy-desyatilittyami-vvazhavsya-vimerlim

У горах Індонезії знайшли ссавця, який десятиліттями вважався вимерлим

 • 61019 переглядiв

Деталі

Експедиція вчених-натуралістів зробила незвичайне відкриття в Циклопових горах Індонезії – знайдена довгодзьоба єхидна Аттенборо (або з гір Циклопів), яка кілька десятиліть вважалась вимерлим видом.

Спустившись з гір наприкінці складної подорожі у віддаленій місцевісті північно-східного Папуа, під час якої команда дослідників пережила землетрус, хвороби та випробування, біолог Джеймс Кемптон зробив дивовижне відкриття.

На останній карті пам'яті, отриманій з більш ніж 80 віддалених камер, як повідомляють ЗМІ, було зображення маленької істоти, що йде крізь лісовий підлісок.

У ній вчені впізнали рідкісний вид ссавця, що має назву довгодзьоба єхидна Аттенборо.

Цитата

«Було відчуття великої ейфорії, а також полегшення від того, що ми провели стільки часу в полі без винагороди до самого останнього дня», - розповів вчений-дослідник, описуючи момент, коли він уперше побачив кадри з колегами з індонезійської природоохоронної групи YAPPENDA. «Я крикнув своїм колегам, і сказав - «ми знайшли, ми знайшли», - додав Кемптон.

Attenborough's long-beaked echidna, lost to science since 1961, has been rediscovered!

The team battled leeches, malaria, and >11,000m of climbing in the Cyclops Mountains to capture the first ever images of the species

Read the incredible story https://t.co/r4DdKXLjLc pic.twitter.com/hzlyw5a2Ax

— Oxford Biology (@OxfordBiology) November 10, 2023

Довідково

Довгодзьоба єхидна Аттенборо, названа на честь британського натураліста Девіда Аттенборо, має колючки їжака, морду мурахоїда та лапки крота. Раніше цей вид був науково зареєстрований лише один раз нідерландським ботаніком у 1961 році. Інші види єхидни зустрічаються по всій території Австралії та низовини Нової Гвінеї.

Учені описують цей вид як сором’язливих, нічних мешканців нори, яких важко знайти.

«Причина, чому він виглядає таким несхожим на інших ссавців, полягає в тому, що він є членом однопрохідних – групи, що відкладає яйця, яка відокремилася від решти дерева життя ссавців приблизно 200 мільйонів років тому», – пояснив британський біолог.

Згідно зі словами старійшини місцевості на північному сході Папуа, Йонгсу Сапарі, єхидна є частиною місцевої культури, включаючи традицію, згідно з якою конфлікти вирішуються шляхом відправлення однієї сторони суперечки в ліс на пошуки ссавця, а іншої - в океан на пошуки марліна.

Вважалося, що обидві істоти настільки важко знайти, що часто потрібні були десятиліття або покоління. Але якщо це вдавалося, тоді тварини символізували кінець конфлікту та повернення до гармонійних відносин.

Нагадаємо

Учені з’ясували, що доісторична споруда Гунунг-Паданг, що прихована всередині пагорба на острові Ява в Індонезії, може бути на кілька тисяч років старша за піраміди Єгипту. Зокрема, її приписують до епохи палеоліту часів Льодовикового періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені виявили найдавнішу чорну діру

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Атака рф на Запорізький район: голова ОВА показав наслідки

     • 23241 переглядiв

    Чернігівщину і Сумщину окупанти за добу обстріляли шість разів

     • 16970 переглядiв