u-chervni-infliatsiia-pryshvydshylasia-do-48percent-u-nbu-nazvaly-prychyny

У червні інфляція пришвидшилася до 4,8%. У НБУ назвали причини

 • 32049 переглядiв

У червні 2024 року споживча інфляція прискорилася до 4,8% у річному вимірі з 3,3% у травні через підвищення тарифів на електроенергію, зростання цін на паливо та повільніше зниження цін на продукти харчування, такі як яйця, цукор, борошно та крупи.

У червні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 4,8% з 3,3% у травні. Про це свідчать дані Держстату, передає УНН.

Як повідомили у НБУ, фактичні темпи зростання цін виявилися лише незначно нижчими за прогноз в Інфляційному звіті за квітень 2024 року.

"Пришвидшення інфляції зумовлювалося, зокрема, підвищенням тарифів на електроенергію, суттєвішим зростанням цін на пальне, а також сповільненням зниження цін на окремі продукти харчування (зокрема яйця, цукор, борошно та крупи тощо).

Посилився й фундаментальний інфляційний тиск, хоча динаміка базової інфляції відповідала прогнозу (5,0% у річному вимірі в червні)", - йдеться у повідомленні.

За даними Нацбанку, пришвидшення базової інфляції зумовлювалося як подальшим зростанням витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію, так і певним погіршенням інфляційних очікувань, зокрема через послаблення обмінного курсу гривні. Натомість стримуючими чинниками були вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів.

"Інфляція помірно зростатиме в наступні місяці передусім через збереження тиску на витрати бізнесу, вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та очікуване підвищення акцизів", - резюмували у НБУ.

НБУ прогнозує, що інфляція помірно пришвидшиться в наступні місяці: що буде з цінами05.06.24, 18:14

Популярні

Новини по темі

Вибухи пролунали на Хмельниччині - ЗМІ

 • 20556 переглядiв