tym-khto-vzhe-zdobuvaie-druhu-vyshchu-osvitu-dadut-mozhlyvist-yii-zavershyty-v-radi-rozpovily-detali-pro-mozhlyvi-zminy-shchodo-mobilizatsii

Тим, хто вже здобуває другу вищу освіту, дадуть можливість її завершити: в Раді розповіли деталі про можливі зміни щодо мобілізації

 • 29547 переглядiв

Народний депутат, заступник голови комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в ефірі телемарафону розповів про можливі зміни щодо мобілізації в Україні, пише УНН.

Деталі

Продовжує роботу робоча група, до якої входять представники всіх фракцій та груп. Вони працюють над вдосконаленням законодавства в сфері військової діяльності. І найближчими днями ми будемо розглядати ряд законопроектів, в тому числі напрацьовані цією робочою групою

- сказав Цимбалюк.

За його словами, народні депутати в розробці законопроектів, що стосуються мобілізації чи демобілізації, а також інших питань сектору оборони радяться з вищим військовим керівництвом.

Цимбалюк зазначив, що до робочою групи, яка працює над законопроектами входять представники ЗСУ і всіх сил оборони.

Найближчим часом пропонується:

  • встановити відпустки терміном 90 днів з оплатою повністю грошового забезпечення для осіб, які повернулися з полону;
  • встановити право на звільнення з військової служби осіб без громадянства або іноземців;
  • встановити право на звільнення з військової служби осіб з інвалідністю першої чи другої групи;
  • встановити право на звільнення з військової служби або демобілізацію жінок-курсантів, які достроково розірвали контракт.

"Також ми плануємо цим законопроектом внормувати право на відстрочку викладачам вищої професійної освіти, а також законопроектом внормовується право на відстрочку для осіб, які здобувають вищу освіту", - додав Цимбалюк.

Однак, він зазначив, що щодо студентів зараз йде дискусія щодо недопущення порушення прав особи на здобуття освіти.

Але що вирішено - коли людина здобуває другу або третю вищу освіту, дати можливість завершити це навчання, це однозначно вже вирішено

 - додав нардеп.

Водночас, юридичне управління Верховної ради готує пропозиції стосовно тих осіб, які в майбутньому захочуть здобувати другу, третю вищу або професійну підготовку, а саме яким чином може бути обмежене це право.

Також за майбутнім законопроектом планується дати право на демобілізацію строковиків. За його словами, строковики вже відслужили встановлені законом термін.

Крім того, обговорюється питання, як мінімізувати кількість тих, хто доглядає осіб з першою та другою групами інвалідності.

"Нині законодавством необмежена така кількість. Ми плануємо обмежити. Одна особа призовного віку має право на відстрочку по догляду особою інвалідом, якщо немає інших немає інших членів родини, які можуть її доглядати", - сказав Цимбалюк, додавши, що мова йде не про пенсіонерів, а про членів родини працездатного віку.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні розуміють, що в питанні мобілізації потрібні зміни і додав, що чекає на комплексні рішення.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Понад 6,6 млрд грн податків та зборів сплатив WOG за 9 місяців 2023

     • 21379 переглядiв

    У Харкові відкриють метросадок: на яких станціях працюватиме

     • 23629 переглядiв