tusk-prokomentuvav-nevdachu-yoho-partii-na-mistsevykh-vyborakh-u-polshchi

Туск прокоментував невдачу його партії на місцевих виборах у Польщі

 • 21240 переглядiв

Партія Туска "Громадянська платформа" поступилася опозиції на місцевих виборах у сільських і східних регіонах Польщі. Однак "Громадянська платформа" здобула ключові перемоги в таких великих містах, як Варшава і Гданськ.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск визнав, що перемога опозиційної партії на місцевих виборах, що відбулися на вихідних, стала першим випробуванням для його лівоцентристського уряду з моменту вступу на посаду наприкінці минулого року. Про це УНН пише з посиланням на DPA.

Деталі

Туск у своєму повідомленні на платформі X сказав, що радий перемогам його партії "Громадянська платформа" в окремих регіонах, включно з перемогою її представників на виборах мера Варшави і Гданська. Програші він пояснив слабкою мобілізацією молодих виборців і високою явкою опозиційної партії "Право і справедливість" (PiS) у сільських і східних районах.

Що радує? Систематичне надолужуємо згаяне: сім пунктів у 2018 році, п'ять у 2023-му, два сьогодні. Рекордна перемога в містах. Перевага в зборах. Що викликає занепокоєння? Демобілізація, особливо серед молоді, провал на сході та в сільській місцевості. Висновок для нас? Досить скиглити! За роботу!

- написав Туск.

Згідно з прогнозами, PiS з невеликим відривом вийшла з недільного голосування як найсильніша сила. За даними екзит-полів, проведених інститутом вивчення громадської думки Ipsos, на виборах 16 регіональних адміністрацій 33,7% голосів отримала PiS.

Громадянська коаліція Туска посіла друге місце з 31,9%.

Партія домоглася великого успіху в столиці Варшаві: чинний мер Рафал Тшасковський отримав 59,9 % голосів у першому турі.

Офіційні остаточні результати буде оголошено тільки в середу.

Контекст

29 мільйонів виборців, які мають право голосу, визначили мерів усіх муніципалітетів і міст. Вони також обрали членів усіх 16 регіональних асамблей, 380 районних і 2 477 місцевих радників. Другий тур виборів мерів призначено на 21 квітня, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів у першому турі.

"Следующие два года решат все": премьер Польши Туск заявил о самом критическом моменте со времен Второй мировой войны29.03.2024, 13:39

Анастасія Рябоконь

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Сумах пролунали вибухи - ЗМІ

     • 78318 переглядiв

    Повітряні сили повідомили про пуски ворожих КАБів на Сумщині

     • 76851 переглядiв

    Ракетний удар рф по Чугуєву: прокуратура показала наслідки

     • 67587 переглядiв

    У Львові створили інтерактивну "квіткову мапу"

     • 28567 переглядiв