ukenru
turkmenistan-zaboroniv-pokaz-multfilmiv-rosiyskoyu-movoyu-v-dityachikh-sadkakh

Туркменістан заборонив показ мультфільмів російською мовою в дитячих садках

 • 36407 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. У деяких дитячих садках Туркменістану дітям заборонили показувати мультфільми російською мовою. Про це кореспондентові Радіо Азатлик розповів працівник сфери освіти, інформує УНН.

Деталі

У дитячому садку №1 у Фарапському етрапі Лебапського велаята, а також у двох дитсадках у Дяневському та Дарганатинському етрапах було звільнено кількох виховательок. Причиною тому стало те, що вони показували дітям мультфільми російською мовою.

За словами працівника освіти, який розмовляв з кореспондентом на умовах анонімності, нещодавно в освітніх закладах регіону було проведено перевірку інспекторами з Ашгабада.

"Інспектори звинуватили виховательок у тому, що вони показували дітям мультфільми російською мовою та звільнили їх. Завідувачі отримали суворі догани", – розповів співрозмовник.

Він додав, що інспектори з Ашхабада попередили, що надалі "вихованцям дитячих садків можна показувати мультфільми лише туркменською мовою".

Крім того, за словами співрозмовника, вихованцям старших груп дитсадків, а також школярам з 1 по 4 класи наказано використовувати альбоми для малювання, на обкладинках яких зображені туркменські види, такі, як національні будівлі або ахалтекінські коні.

Інспектори з Ашхабада побачили, що деякі школярі мають зошити та альбоми із зображенням героїв зарубіжних фільмів і зажадали, щоб вони їх поміняли.

"Навіть якщо слово зошит на обкладинці написано російською, її не можна використовувати", - заявив працівник освіти.

За даними кореспондента Радіо Азатлик, нині на вокзалах та аеропортах, а також усередині транспортних засобів також видаляють оголошення та інструкції російською мовою.

"Прибирають таблички, якими оголошення були написані двома мовами. Тепер все має бути тільки туркменською", - повідомив кореспондент.

Незважаючи на обмеження на використання російської мови, кінофільми та мультфільми російською мовою дуже популярні серед населення.

Влада Туркменістану не пояснює причин заборони на показ мультфільмів російською мовою в дитячих садках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туркменістані заборонили черги за продуктами, щоб не "псувати імідж" президента

Доповнення

Заборони та обмеження щодо російської мови в туркменських освітніх закладах запроваджувалися і раніше. У вересні 2020 року в середніх школах по всьому Туркменістану було закрито більшість класів з російською мовою навчання.

Тим часом видання Turkmen.news також повідомляє про обмеження використання російської мови та в інших сферах.

За повідомленням видання, згідно з 26-ю статтею нещодавно прийнятого закону "Про поштовий зв'язок", тепер адреси на поштових відправленнях усередині країни мають бути написані лише туркменською мовою.

А на поштових відправленнях за межі Туркменістану, згідно з новим законом, адреса має бути вказана мовою країни призначення або мовою, встановленою актами Світової поштової спілки, зазначає видання.

У Туркменістані на початку 1990-х років було прийнято закон про туркменську мову, якому було надано статус державної. Після цього в середині 90-х туркменська мова перейшла на латинську абетку.

Turkmen.news зазначає, що в Туркменістані на сьогоднішній день існує лише одна повністю російськомовна школа, а також низка шкіл з російськомовними класами.

Крім того, в роки незалежності було закрито школи мовами інших нацменшин, наприклад узбецькі та казахські школи.

Українські Національні Новини

Новини Світу