ukenru
tsvk-boyitsya-vchasno-ne-vporatisya-z-perevirkoyu-pismovikh-danikh-3-milyoniv-initsiatoriv-referendumu-prosit-e-format

ЦВК боїться вчасно не впоратися з перевіркою письмових даних 3 мільйонів ініціаторів референдуму: просить е-формат

 • 13835 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Центральна виборча комісія вказала Верховній Раді на проблему: дані 3 мільйонів осіб, які виступають за референдум, у разі такої ініціативи, у письмовому форматі складно встигнути перевірити за відведені законом 14 днів. Тож, народних обранців просять запровадити електронний варіант отримання такої інформації. Про це УНН повідомили у ЦВК.

Цитата:

"Комісія розробила та подала до Верховної Ради пропозиції щодо невідкладного законодавчого врегулювання подання даних виборців з підписних листів на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму. Зокрема, щодо обов’язку ініціативної групи передавати до ЦВК разом з підписними листами та протоколом про підсумки збору підписів на підтримку такої ініціативи також і дані виборців з цих підписних листів в електронному вигляді", - зазначили у ЦВК.

Деталі

У Центрвиборчкомі впевнені: е-формат даних дозволить Комісії вчасно та належним чином виконувати свої обов’язки - здійснити повну перевірку щонайменше 3 мільйонів підписів громадян і підписних листів на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

"Адже у разі відсутності електронних даних така перевірка потребуватиме значних людських та технічних ресурсів, а також тривалого часу, який перевищуватиме встановлений законом строк у 14 днів", - пояснили у ЦВК.

Окрім того, вказали у відомстві, "без електронних даних Комісія не зможе надати громадянам можливість отримати інформацію з держреєстру виборців щодо використання їхніх персональних даних для підтримки тієї чи іншої ініціативи з проведення всеукраїнського референдуму". Оскільки ДРВ як автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система працює лише з електронними даними.

"Таким чином, для належного виконання своїх обов’язків з окреслених питань та чіткого дотримання законодавства, ЦВК розробила та подала до Верховної Ради проєкт закону про внесення відповідних змін до Закону України “Про всеукраїнський референдум”, - підсумували у ЦВК.

Доповнення

11 квітня набув чинності Закон України "Про всеукраїнський референдум".

Українські Національні Новини

Політика