tse-istorychnyi-shans-prezydent-lytvy-pered-samitom-yes-nahadav-uhorshchyni-pro-pryntsyp-odnostainosti

"Це історичний шанс": президент Литви перед самітом ЄС нагадав Угорщині про принцип одностайності

 • 31520 переглядiв

Президент Литви Науседа наголошує на важливості одностайності в ухваленні рішень в ЄС, застерігаючи від зловживання принципом, і підкреслює історичний шанс розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою

Ухвалення рішень ЄС засноване на одностайності, і Угорщина має грати відповідно, заявив президент Литви Гітанас Науседа після прибуття на саміт лідерів ЄС, пише УНН з посиланням на Politico.

"Якщо ми зловживатимемо принципом одностайності, буде дедалі більше голосів, які запитуватимуть, чому ми досі ухвалюємо рішення на основі консенсусу", - попередив він.

"Тому для моєї країни, яка виграє від принципу одностайності, оскільки це невелика країна, як, наприклад, Угорщина, дуже важливо дотримуватися цього принципу. Але ми не повинні зловживати цим принципом і … використовувати його дуже правильно і дуже справедливо", - наголосив Науседа, якого цитує The Guardian.

Він вказав, що цей саміт ЄС є історичним моментом для вступу України та Молдови до ЄС.

"Ми маємо шанс - історичний шанс - ухвалити дуже сміливе рішення щодо початку переговорів з Україною та Молдовою", - цитує Науседу The Guardian.

Однак "інші країни теж чекають - мої друзі в Грузії" здійснили реформи і досягли прогресу, сказав лідер балтійської країни.

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

Юлія Шрамко

Політика

Популярні

Новини по темі

У київській школі сталась пожежа: що відомо

 • 46355 переглядiв