torgovi-sanktsiyi-schodo-bilorusi-mayut-velichezni-lazivki-ta-ne-pratsyuyut-efektivno-tikhanovska

Торгові санкції щодо білорусі не працюють ефективно — Тихановська

 • 31495 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Санкційний режим щодо авторитарного режиму олександра лукашенка в білорусі, впроваджений після фіктивних президентських виборів 2020 року, має суттєві недоліки, і ЄС свідомо ігнорує їх. Про це заявила лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська виданню POLITICO, передає УНН.

Цитата

“Санкції мають такі величезні лазівки, що вони не працюють ефективно. ... Іноді здається, що країни дотримуються політики, орієнтованої на бізнес, але не орієнтованої на цінності", — заявила Тихановська в інтерв’ю POLITICO на міжнародній зустрічі соціал-демократичних партій в Іспанії.

Деталі

Тихановська також закликала до кращого механізму забезпечення в ЄС, адже санкції спрямовані на білорусь часто не працюють. Світлана Тихановська стверджує, що попри обмеження, санкційну білоруську березову деревину експортують до ЄС, маркуючи, що вона начебто надходить із Киргизстану.

Крім того, у матеріалі видання зауважується, що новий пакет білоруських санкцій, спрямований на цільовий обхід, кілька місяців лежить у політичній “морозильній камері”. При цьому деякі країни ЄС, зокрема Литва, виступають проти можливого винятку для білоруських добрив. Балтійська країна стверджує, що дозвіл на постачання білоруських добрив через ЄС дасть рятівне коло режиму лукашенка, але мало що зробить для полегшення продовольчої безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські нафтові танкери не підпадають під санкції ЄС — дипломати

Контекст

Брюссель запровадив низку санкцій на авторитарний режим лукашенка в білорусі. Це сталось після фіктивних президентських виборів 2020 року, викрадення літака Ryanair і розпалювання міграційної кризи на кордонах ЄС у 2021 році. Також при накладанні санкцій була врахована позиція лукашенка щодо підтримки війни рф проти України.

Як нагадує видання, санкції ЄС щодо білорусі охоплюють широкий спектр галузей. Є низка обмежень на авіаперевезення, фінансові й оборонні сектори, а також на експорт вуглеводнів, деревини та калію.

Доповнення

Також в розмові з POLITICO, Тихановська звернулася з проханням не забувати про боротьбу білорусів проти режиму, а також пам’ятати про Україну.

“Не забувайте про країни, які борються з диктаторами, коли виникають нові проблеми в різних частинах світу. Ми повинні пам’ятати, що Білорусь, Україна, а тепер і Близький Схід — Ізраїль — це частина одного пазлу”, — сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща розгорнула новий танковий батальйон неподалік від кордону з білоруссю

Нагадаємо

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська у квітні цього року заявила, що доля України переплетена з долею її власної країни.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Суд залишив Коломойського під вартою

     • 26943 переглядiв

    Херсон під ворожим вогнем: у місті чути вибухи

     • 28081 переглядiв

    В Японії рекордно впала підтримка прем'єра Кісіди - опитування

     • 27149 переглядiв

    На Волині зареєстрували новий випадок гепатиту А

     • 30692 переглядiв

    На частині України активний циклон зіпсує погоду: де саме

     • 27060 переглядiв