ukenru
torgivlya-lyudmi-v-ukrayini-yak-zakhistiti-sebe-vid-potraplyannya-u-pastku-pri-pratsevlashtuvanni

Торгівля людьми в Україні: як захистити себе від потрапляння у пастку при працевлаштуванні

 • 80727 переглядiв

Сьогодні Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

КИЇВ. 30 липня. УНН. Проблема торгівлі людьми є однією з найпоширеніших в Україні. За гарними пропозиціями про неофіційну роботу з легкими умовами частіше за все стоять трафікери, які експлуатують людей, забираючи обманом їхні документи, та позбавляючи законного права на свободу. Про те, як уникнути пастки, які категорії людей найбільш вразливі, та на що звертати увагу при працевлаштуванні, читайте у матеріалі УНН.

Цитата:

“Я натрапила на модельне агентство, яке запросило мене на співбесіду. В них був гарний сайт, все виглядало прозоро. Перші підозри виникли, коли я потрапила до офісу, розташованому на поверсі, де навіть не зупиняється ліфт. А біля входу стояли два високих чоловіка в чорних костюмах без будь-якого вказання, що вони охоронці. Замість мого досвіду роботи, мене запитали, чи знає хтось з моїх близьких, що я тут. Та жодного питання з приводу моєї діяльності на співбесіді я не отримала. Мене відпустили. Наступного дня зателефонували, та попросили прийти з паспортом. Але внутрішня тривога мене зупинила”, - розповіла кореспонденту УНН киянка Діна.

Про капкани при працевлаштуванні з кожним роком можна почути все частіше. Через пандемію коронавірусу кількість безробітних за рік зросла майже на третину. Станом на 1 квітня 2021 року в Україні було зареєстровано 450 тисяч осіб. При цьому на одне робоче місце претендує 6 безробітних українців. 

Посилення безробіття підвищує ризики потрапити у пастку. Перебуваючи у скрутних обставинах, люди частіше не звертають уваги на деталі.

За даними дослідження Міжнародної організації міграції (МОМ), 66% уразливих дітей та молоді 13–20 років готові погодитися хоча б на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми.

Згідно статистики, з 1991 року більше, ніж 260 тисяч людей в Україні постраждали від торгівлі людьми. З них 49 тисяч — за останні три роки. Водночас 56% українців впевнені, що з ними таке ніколи не станеться. Кожен восьмий українець готовий нелегально перетнути кордон, працювати в замкнених приміщеннях чи віддати паспорт роботодавцеві.

Координатор проектів та програм з протидії торгівлі людьми ГС “А21 Україна” Катерина Яковенко в коментарі кореспонденту УНН назвала найбільш вразливі категорії людей, які потрапляють до ситуації з експлуатацією людей.

Цитата:

“До ситуації торгівлі людьми в момент своєї вразливості може потрапити будь-хто. Тут я пропоную більш детально зупинитись на понятті “вразливість”. Це сукупність певних внутрішніх та зовнішніх чинників, які впливають на людину, і вона не в змозі приймати виважені рішення”, - зазначила Катерина.

“І хоча ми говоримо про те, що ніхто не застрахований від небезпеки потрапити до експлуатації, все ж є ті, хто мають вищу ймовірність прийняти ризиковане рішення. Це діти-сироти, або діти позбавлені батьківського піклування, з малозабезпечених сімей, жертви насильства в сім’ї. Діти з сімей, де є проблема залежності, діти з інвалідністю. Підлітки, що перебувають у конфлікті з законом, молодь в пошуках сезонної роботи, незаміжні дівчата в пошуках себе та заробітку. Незаміжні жінки, які мають на утриманні дітей, одружені чоловіки, яким необхідно утримувати сім’ю. Люди зі схильністю до залежності. Люди, які живуть у межах 20 км по обидва боки розмежування”, - додала вона.

Деталі

Спеціаліст назвала найважливіші поради при працевлаштуванні в Україні та за кордоном:

  • Переконайтесь, що робочий контракт перекладено вірно, він не містить розмитих формулювань, Вам зрозумілі усі умови працевлаштування. Краще проконсультуйтесь з юристом. Не поспішайте підписувати папери.
  • Не погоджуйтесь на неофіційну роботу.
  • Залиште своїм рідним детальну інформацію про місце свого перебування: адресу, контактний номер телефону та ін.
  • Підтримуйте зв’язок з рідними та друзями, повідомляйте відразу про зміну місця перебування.
  • Домовтесь заздалегідь про кодове слово, яке підкаже Вашим рідним, що Ви опинились в небезпеці. Це не має бути щось відірване від реальності. Ми радимо обрати тему родичів. Ви можете передати вітання бабусі Валі, а у вас немає такої бабусі. Але проведіть підготовчу роботу, щоб на тому боці вам також підіграли. А поклавши слухавку, відразу звернулись до правоохоронних органів.
  • Не залишайте свій паспорт під заставу чи для “оформлення документів”.
  • Зробіть копії важливих документів та покладіть їх окремо від оригіналів, якщо роботодавець попросить Ваш паспорт, дайте йому копію. Також, залиште копії документів та вашу свіжу фотографію рідним, щоб їм було з чим звернутись до правоохоронних органів. Це дійсно може допомогти.
  • Перед виїздом в іншу країну зареєструйтесь онлайн на сайті Міністерства закордонних справ України в системі ДРУГ.
  • Станьте на консульський облік в країні, де будете працювати, якщо термін Вашого перебування там перевищить 3 місяці.
  • Придбайте ще один мобільний телефон та заховайте його серед особистих речей. Якщо Вас будуть утримувати силою, Ви зможете звернутись за допомогою.
  • Важливо, щоб у вас була певна сума грошей з собою, про запас. Якщо раптом реальність відрізнятиметься від того, що Вам обіцяли, у вас повинна бути можливість у будь-який час залишити це небезпечне місце і повернутись додому.

Якщо Ви опинились в небезпечній ситуації, телефонуйте до місцевих екстрених служб та звертайтесь до посольства України в країні Вашого перебування. Не бійтесь звертатись до правоохоронних органів.

Додатково

Торгівля людьми - це кримінальна індустрія, яка продовжує зростати та приносити трафікерам більше 150 млрд дол. доходу щороку. Згідно статистики МОМ, на сьогодні 40 мільйонів людей по всьому світу знаходяться у рабстві. Переважна більшість постраждалих українців зазнали трудової експлуатації, - це 90%. Основними видами експлуатації називають: трудову, сексуальну, та дитячу.

Українські Національні Новини

Суспільство