ukenru
termini-prodovzhennya-ekspluatatsiyi-energobloku-zaporizkoyi-aes-pid-zagrozoyu-zrivu

Терміни продовження експлуатації енергоблоку Запорізької АЕС під загрозою зриву

 • 16622 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Терміни продовження експлуатації енергоблоку №5 Запорізької АЕС під загрозою зриву. Про це у відповідь на запит УНН повідомили у Держатомрегулювання.

Там уточнили, що на даний час на енергоблоці №5 Запорізької АЕС впроваджуються заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ). З 97 запланованих заходів поки що виконано лише 55, а решта - перебувають у стадії реалізації.

"Зміною No17 до ліцензії серія ЕО No000196 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу "експлуатація ядерної установки "Запорізька АЕС" передбачено експлуатацію енергоблока No5 ЗАЕС, по завершенню проектного терміну експлуатації, у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора до приреакторного басейна витримки до завершення виконання ЕО необхідних організаційно-технічних заходів для забезпечення можливості його довгострокової експлуатації", - повідомили у Держатомрегулювання.

Там додали, що наразі енергоблок №5 Запорізької АЕС перебуває у зупиненому стані з повним вивантаженням активної зони.

"Виконання необхідних організаційно-технічних заходів для забезпечення можливості довгострокової експлуатації енергоблока No5 ЗАЕС не завершено", - інформують у Держатомрегулювання.

Зазначимо, що за планом, енергоблок №5 Запорізької АЕС мав бути підключений до мережі у листопаді.

Нагадаємо, “Енергоатом” порушив контрактні умови в рамках проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Кожен рік "пробуксовки" обходиться Україні у 200 млн доларів, які сплачуються Росії за вивезення відпрацьованого палива українських АЕС.

Українські Національні Новини

Економіка