taiemnytsia-znykloi-papky--yak-v-ostannii-den-prezydentstva-trampa-iz-seifu-biloho-domu-znykla-papka-neobroblenykh-danykh-rosiiskoi-rozvidky

Таємниця зниклої папки : як в останній день президентства Трампа із сейфу Білого Дому зникла папка необроблених даних російської розвідки

 • 37888 переглядiв

В останні дні президентства Трампа зникла надсекретна папка з конфіденційною інформацією про втручання росії у вибори. Незважаючи на наказ Трампа про розсекречення, місцезнаходження досьє залишається невідомим, і його не було знайдено під час обшуку в Мар-а-Лаго.

Наприкінці президентства колишнього глави США Дональда Трампа з Білого дому зникла папка, що містила суворо секретну інформацію про втручання росії у вибори. Хто причетний до зникнення цієї теки, та де вона нині може бути з’ясовували  журналісти CNN, передає УНН.

Деталі

Папка з суворо секретною інформацією, пов’язаною з втручанням росії у вибори, зникла наприкінці президентства Дональда Трампа. За даними джерел CNN ця історія викликала такий рівень занепокоєння, що представники розвідки минулого року поінформували про зниклі матеріали лідерів Комітету з розвідки Сенату.

Будь-яке подальше розсекречення виявить конфіденційні методи збору розвідданих, завдасть шкоди відносинам з іноземними партнерами, поставить під загрозу акції розвідувального співтовариства Сполучених Штатів, потенційно порушить ухвали суду, що обмежують розповсюдження інформації FISA… (і) поставить під загрозу конфіденційні людські джерела. 

— написав Вайту високопосадовець ФБР. 

За словами джерел CNN, папка містила необроблені розвідувальні дані, зібрані США та їхніми союзниками по НАТО щодо росіян і російських агентів, включно з джерелами та методами, які ґрунтувалися на оцінці уряду США про те, що президент росії володимир путін намагався допомогти Трампу перемогти на виборах 2016 року.

Втім, російська розвідка була лише невеликою частиною колекції документів у цій папці товщина 10 дюймів. Вона містила купу інформації про розслідування ФБР "Ураган перехресного вогню" щодо кампанії Трампа 2016 року та росії. Але необроблені розвіддані про росію були одними з найбільш конфіденційних секретних матеріалів, і високопосадовці адміністрації Трампа неодноразово намагалися заблокувати колишньому президенту оприлюднити документи.

За два з гаком роки після того, як Трамп покинув посаду, зниклі розвіддані так і не знайдені.

Як зникла секретна папка?

Востаннє папку бачили в Білому домі під час останніх днів перебування Трампа в якості Президента. За день до відходу з посади Трамп видав наказ про розсекречення більшості вмісту папки, що спричинило хвилю активності в останні 48 годин його президентства. Кілька копій відредагованої папки було створено в Білому домі з планами розповсюдити їх по Вашингтону серед республіканців у Конгресі та правих журналістів.

19 січня 2021 року Трамп видав розпорядження про розсекречення "підшивки матеріалів, пов’язаних із розслідуванням урагану Crossfire, яке проводить Федеральне бюро розслідувань".

Білий дім планував розповсюдити розсекречені документи по всьому Вашингтону, в тому числі консервативному журналісту Джону Соломону, який є союзником Трампа. Але наказ Трампа не призвів до його оприлюднення. Копії спочатку розіслали, а потім гарячково вилучили за вказівкою юристів Білого дому, які вимагали перед оприлюдненням додаткових редакцій.

Судячи із розслідування CNN востаннє папку до рук взяв тодішній керівник апарату Білого дому Марк Медоуз. 

За кілька хвилин до інавгурації Джо Байдена Медоуз помчав до Міністерства юстиції, щоб передати відредаговану копію для останнього перегляду. Через багато років Міністерство юстиції досі не оприлюднило всі документи, незважаючи на розпорядження Трампа про розсекречення. Додаткові копії з різним рівнем редагування потрапили до Національного архіву.

Але невідредагована версія підшивки, що містить секретні необроблені дані розвідки, зникла під час останніх хаотичних годин Білого дому Трампа. Обставини його зникнення залишаються оповитими таємницею.

Папка не була серед секретних речей, знайдених під час минулорічного обшуку на курорті Мар-а-Лаго Трампа, за словами американського чиновника, знайомого з цим питанням, який сказав, що ФБР не шукало спеціально розвідувальні дані, пов’язані з Росією, коли отримало обшук. ордер на резиденцію колишнього президента минулого року.

У червневому обвинувальному акті проти Трампа щодо неправильного поводження з секретними документами в Мар-а-Лаго також немає жодного посилання на підшивку чи зниклу російську розвідку.

У кого секретна папка зараз?

Серед ймовірних привласнювачів папки із секретними документами помічниця Медоуза – Кессіді Хатчінсон. Однак, у свідченнях Конгресу та у своїх мемуарах вона стверджує, що секретна папка у самого Медоуза. Мовляв, він міг забрати додому невідредаговану версію підшивки. Вона також сказала, що він зберігає її у сейфі,  і що вона на власні очі бачила, як він пішов із підшивкою із Білого дому.

Адвокат Медоуза, рішуче заперечує це звинувачення. Він наполягає, що Медоуз чітко знав і дотримувався вимог щодо належного поводження з секретними матеріалами.

Будь-які такі матеріали, якими він працював або які були в його розпорядженні, оброблялися відповідним чином, і будь-які припущення про те, що він несе відповідальність за будь-яку відсутню папку чи іншу секретну інформацію, є абсолютно неправильними. 

, - сказав адвокат Медоуза Джордж Тервілігер у заяві CNN.

Чому розсекречені дані папки так і не опублікували?

ЦРУ, ФБР, Національний архів і Офіс директора національної розвідки відмовилися коментувати цю історію. Речниця комітету з розвідки Сенату відмовилася від коментарів. Адвокат Хатчінсона також відмовився від коментарів. Речник Трампа не відповів на запит про коментар.

Зникла папка є серцевиною однієї з найбільш суперечливих боїв, які веде за лаштунками тодішній президент Трамп. Незважаючи на шалену опозицію з боку його власних чиновників національної безпеки, Трамп витратив роки, намагаючись розсекретити матеріали, які, за його словами, доведуть його твердження, що розслідування ФБР щодо росії та щодо його кампанії було обманом.

У липні минулого року Медоуз сказав в інтерв’ю Соломону, що передав документи до Міністерства юстиції з "надлишкової обережності".

Ми передали їм ці розсекречені документи — я хочу підкреслити, що це були розсекречені документи — для остаточного редагування частини цієї особистої інформації з інструкцією, щоб вони продовжували їх розповсюджувати. ...Ми повністю очікували, що вони це зроблять, щонайбільше через кілька днів, але ось ми тут через кілька років. 

— сказав Медоуз. 

Протягом багатьох років після того, як Трамп пішов з посади, його союзники шукали відредаговану підшивку, щоб вони могли оприлюднити її, подавши до суду на Міністерство юстиції та Національний архів на початку цього року. І адвокати Трампа зараз прагнуть отримати доступ до секретних розвідданих з оцінки виборів 2016 року, коли вони готуються до його захисту від звинувачень, висунутих у спробах скасувати вибори 2020 року.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Київ рухаються ще дві групи БПЛА з Чернігівщини – Кличко

     • 98999 переглядiв

    У Києві лунають вибухи, працює ППО

     • 130365 переглядiв