ukenru
sud-braziliyi-anulyuvav-usi-spravi-proti-eksprezidenta-da-silvi

Суд Бразилії анулював усі справи проти експрезидента да Сілви

 • 18228 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Магістрат Верховного суду Бразилії анулював ще дві справи проти колишнього президента Луїса Інасіо Лула да Сілви, які були подані колишнім суддею Сержіу Моро, який раніше вважався тим же судом "упередженим" при засудженні і тюремному ув'язненні да Сілви. Про це пише УНН з посиланням на 24 Matins.

Деталі

Остання постанова анулює всі докази, зібрані Моро, а це означає, що судовий процес доведеться починати заново.

Це знижує шанси на відносно швидке винесення вердикту, який завадить 75-річному Лулі да Сілві балотуватися на посаду президента в 2022 році.

Сам да Сілва заявив, що його засудження було політично мотивованим, щоб перешкодити йому балотуватися проти президента Жаіра Болсонару на виборах 2018 року, які привели до влади правого політика.

Магістрат Верховного суду Гілмар Мендес заявив, що існують "фактичні і юридичні" зв'язки між справою, де Моро був оголошений "упередженим", і двома іншими справами, які пройшли через суд.

Тому Мендес наказав скасувати "всі дії з ухвалення рішень", вжиті Моро, у тому числі ті, які "передували процедурі".

Контекст

У 2017 році Моро визнав да Сілву винним в отриманні розкішної квартири в Сан-Паулу як хабара і засудив його до більш ніж дев'яти років позбавлення волі.

Апеляційний суд підтвердив вирок, не дозволивши йому знову балотуватися в президенти, оскільки він провів у в'язниці 19 місяців.

Але друга палата Верховного суду, куди входять п'ять суддів, в березні ухвалила аргумент захисту да Сілви про те, що політична упередженість Моро була очевидна, коли Болсонару призначив його міністром юстиції.

Пізніше Верховний суд ратифікував цю постанову сімома голосами проти чотирьох.

Рішення Мендеса поширює цю постанову на дві інших справи, порушених Моро проти колишнього президента.

Колишній президент да Сілва, який перебував при владі з 2003 по 2010 рік, завжди заявляв про свою невинуватість.

Українські Національні Новини

Новини Світу