stoltenberg-imovirno-zalishitsya-gensekom-nato-sche-na-odin-rik-euractiv

Столтенберг імовірно залишиться Генсеком НАТО ще на один рік - Euractiv

 • 638478 переглядiв

КИЇВ. 27 червня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, імовірно, залишиться на своїй посаді ще на один рік, з посиланням на чотирьох дипломатів НАТО у четвер повідомляє Euractiv, пише УНН.

Деталі

Очікувалося, що Столтенберг, який очолює НАТО з жовтня 2014 року, піде у відставку цієї осені, "але натомість залишиться на додатковий рік", повідомили дипломати НАТО.

"Цієї середи, 28 червня, його мандат, імовірно, буде продовжено", - повідомляє EURACTIV.

Термін повноважень Столтенберга вже продовжувався двічі - один раз на другий повний мандат і другий раз у березні 2022 року, одразу після вторгнення росії в Україну.

"Жодне з останніх імен, які поширювалися як потенційні наступники, – як-от прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес чи прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес – здається, поки що не змогло отримати переважну підтримку серед 31 члена НАТО", - зауважує видання.

Дипломати НАТО всередині Альянсу вказують на доведену здатність Столтенберга впоратися з військовим альянсом під час криз.

"Небезпечно змінювати капітана під час шторму", - сказав виданню один високопоставлений чиновник НАТО, відповідаючи на запитання про майбутнє рішення.

Пролонгація його терміну на посаді дає військовому альянсу більше часу, щоб зосередитися на своїй короткостроковій та довгостроковій підтримці України, замість того, щоб занурюватися в особисті дебати, заявили дипломати НАТО.

"Якби український контрнаступ почався раніше, навесні, війна могла б уже досягти перелому й дати перевагу Києву до саміту НАТО у Вільнюсі в середині липня", заявили троє дипломатів НАТО. Це залишило б достатньо часу, щоб відкрити двері для нового керівника НАТО, але затримка в календарі змусила союзників НАТО переглянути свою стратегію, кажуть вони.

Відповідаючи на запитання, чи хоче він зберегти посаду, Столтенберг сказав раніше цього місяця: "Я відповідаю за всі рішення, які має ухвалити цей Альянс, крім одного. І це про моє майбутнє. Це має вирішити 31 союзник".

Якщо Столтенберг залишатиметься на посаді до 1 жовтня 2024 року, ім’я наступного генерального секретаря НАТО може стати частиною "каруселі призначень" на найвищі посади у ЄС після наступних виборів до Європарламенту, які відбудуться в червні наступного року. І це також означає, що новий керівник НАТО з'явиться у штаб-квартирі Альянсу лише за кілька місяців до того, як новий (або старий) президент США переїде до Білого дому, зауважує видання.

Однак це дало б Столтенбергу можливість гідно попрощатися на ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні в липні 2024 року.

Тим не менш, деякі члени НАТО вказали на проблему, яку може створити тривалий пошук його наступника, коли йдеться про ухвалення рішень у військовому альянсі.

"Можна розглядати як величезний дефіцит демократії, якщо союзники (НАТО) не зможуть знайти нового компромісного кандидата", - зазначив четвертий дипломат НАТО.

Нагадаємо

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що не братиме участь у перегонах за право стати наступним очільником НАТО. Sky News з посиланням на джерело повідомляло, що президент США Джо Байден нібито "просто не хотів підтримувати Велику Британію".

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Роковини удару по ТЦ у Кременчуку: троє підозрюваних

     • 636879 переглядiв

    На Одещині розпочали підготовку до нового навчального року

     • 725531 переглядiв