ukenru
ssha-sogodni-planuyut-peredati-ukrayini-vtrachenu-kartinu-gudro-zakokhani

США сьогодні планують передати Україні втрачену картину Гудро "Закохані"

 • 25806 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Сьогодні, 19 лютого 2020 року, у Постійному представництві України при ООН у нью-Йорку має відбутися урочиста передача українській стороні картини "Закохані" П’єра Луї Гудро, вивезеної під час нацистської окупації 1941-1943 років з Музею Ханенків, передає УНН із посиланням на пресслужбу музею.

Як повідомили у музеї, картина "Закохані" роботи французького художника XVIII ст. П'єра Луї Гудро (Pierre Louis Goudreaux (1694–1731) була віднайдена представницею Музею Ханенків Оленою Живковою у 2013 році, коли твір був заявлений до продажу на аукціоні "Дойл" (Doyle) у Нью-Йорку, США. Перебуваючи у Нью-Йорку в 2014 року Олена Живкова здійснила візуальний огляд картини, віднайшла позначки Музею і з впевненістю зробила висновок про приналежність картини Музею Ханенків.

"Музей сподівається на прибуття картини до Києва протягом березня", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у 2019 році прокуратура Південного округу американського штату Нью-Йорк заявила, що має намір повернути в Україну картину, яка була викрадена під час Другої світової війни нацистами з музею в Києві. 

Йдеться про картину художника П’єра Луї Гудра, яка, зокрема, відома під наступними назвами: “Сімейний портрет”, “Пара закоханих”, “Закоханий погляд”. За даними американської влади, в 1924 році полотно було передано в Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві, згідно із заповітом колекціонера Василя Шавінского. Приблизно у 1943 році нацисти викрали картину з музею.

Полотно протягом десятиліть вважалося загубленим, проте, як відзначають в прокуратурі, у 2013 році воно увійшло до списку предметів мистецтва на сайті одного з аукціонних будинків в Нью-Йорку. За відомостями його експертів, до цього картина входила до приватних колекцій спочатку в Лондоні, а потім в Массачусетсі. У 1993 році якийсь торговець творами мистецтва купив цю картину в Міссурі і передав аукціонному дому в Нью-Йорку.

Українські Національні Новини

Політика