ssha-ne-mozhut-zaminiti-pyat-postiynikh-chleniv-radi-bezpeki-oon-ale-mozhut-dodati-novikh-postpred

США не можуть замінити п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН, але можуть додати нових - постпред

 • 1100299 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила в середу, що Вашингтон не може змінити п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН, але може додати додаткових постійних членів. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Виступаючи на наглядових слуханнях у підкомітеті Палати представників з асигнувань за державними, іноземними операціями та пов'язаними з ними програмами, Томас-Грінфілд сказала, що вона розпочала обговорення у Раді Безпеки у вересні під час 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, та відзначила заклика президента Джо Байдена до реформ.

«Ми повинні зробити цю Раду більш інклюзивною та представницькою»,- сказала вона.

Але вона наголосила, що «постійну п'ятірку» закладено у статуті ООН, додавши: «Я не можу цього змінити».

«Але ми можемо змінитися і додати додаткових постійних членів, а також додаткових обраних членів ради».

Томас-Грінфілд сказала, що останні кілька місяців вона працювала з країнами в усіх регіонах з «ідеєю просування якоїсь реформи, яка дозволить нам ввести нові країни до Ради Безпеки».

«Японія наразі є обраним членом. Індія була обрана членом протягом останніх двох років, і обидві вони виявили бажання стати постійними членами», - зазначила вона.

Контекст

Ефективність Ради Безпеки ООН була поставлена під сумнів, особливо після війни росії проти України. росію, одного з п'яти постійних членів РБ ООН, звинувачують у використанні права вето для блокування резолюцій по Україні.

Іншими постійними членами РБ ООН є США, Велика Британія, Франція та Китай.

Під час Генеральної Асамблеї у вересні Байден серед інших лідерів порушив це питання, закликавши до розширення членського складу Ради, заявивши, що постійні місця мають бути надані країнам Африки, Латинської Америки та Карибського басейну.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вже давно закликає до реструктуризації вищого керівного органу ООН зі своєю мантрою: «Світ більше ніж п'ять країн».

Доповнення

Стаття 23 Статуту ООН проголошує: «Рада Безпеки складається з п’ятнадцяти членів Організації. Китайська Республіка, Франція, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Сполучене Королівство Великобританії й Північної Ірландії та Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради Безпеки».

росії в переліку країн немає.

рф, яка вийшла з Договору про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік і не була членом ООН, раптом зайняла місце неіснуючої держави. Більше того, всупереч Статутові ООН, стала виконувати роль Радянського Союзу в Раді Безпеки як її постійний член.

Проте жодного рішення ані про вступ рф до ООН, ані про обрання її до Ради Безпеки Генасамблея не ухвалювала.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ворог завдав ракетного удару по інфрастукрутрі Полтавщини

     • 2017963 переглядiв

    У боях під Бахмутом загинув ще один грузин

     • 1259798 переглядiв

    Вибухи на Сумщині - робота ППО

     • 1399295 переглядiв