ssha-napoliahaiut-shcho-avstriiskyi-bank-raiffeisen-maie-pity-z-rosii-zmi-diznalysia-podrobytsi

США наполягають, що австрійський банк Raiffeisen має піти з росії: ЗМІ дізналися подробиці

 • 24644 переглядiв

Міністерство фінансів США вимагає, щоб австрійський банк Raiffeisen Bank International залишив російський ринок. Банк намагається затягнути час, сподіваючись вигідно розпорядитися активами.

Представник міністерства фінансів США з питань контролю за іноземними активами вимагає від Raiffeisen Bank International піти з російського ринку. Про пише Politico, посилаючись на нові дані після зустрічі помічниці міністра фінансів США Анни Морріс з австрійськими чиновниками та представниками Raiffeisen Bank International, передає УНН.

Деталі

Представниця міністерства пояснювала австрійцям, що банк ризикує бути вимкненим з фінансової системи США, якщо він не буде більш чітко дистанціюватися від російської економіки, яка веде війну. Наприкінці минулого року Управління з контролю за фінансовими активами отримало повноваження, які дозволяють накладати санкції на іноземні фінансові установи, які проводять транзакціям чи надають будь-які послуги, пов'язані з російською військово-промисловою базою.

Виключення з доларової системи стане катастрофою для Raiffeisen і серйозною ганьбою для європейської влади, оскільки це означатиме, що вони або не можуть, або не хочуть виконувати свою риторику щодо покарання росії за найбільше загарбання земель в Європі за останні 80 років.

Reuters: Україна відмовляється виключати Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни15.02.24, 12:21

Райффайзен заявляє, що скоротив свої операції в росії після того, як та розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Зокрема, припинив кредитування, наполовину скоротив кредитний портфель, а також припинив кореспондентські банківські операції, різко звузивши коло осіб, з якими він веде там бізнес. Комісійні доходи та збори, які банк отримує від діяльності в росії - впали на 43 відсотки минулого року.

Однак Райффайзен не бажає повністю розривати зв'язки з росією, оскільки отримує там до 60 відсотків прибутку (хоча ці прибутки і залишаються заблокованими в росії через контроль за рухом капіталу). Оскільки перспектива швидкого завершення війни зникла, зросли підозри, що банк затягує час, сподіваючись відродити бізнес після встановлення миру.

Додамо

Райффайзен наполягає на тому, що робить все можливе, щоб вийти з цієї ситуації, але обрана ним стратегія виходу має багато підводних каменів. Банк має намір фактично обміняти свою частку в російському підрозділі на 27,8% акцій Strabag SE, австрійської будівельної групи, що базується в Австрії і працює в Центральній та Східній Європі. Точна механіка цього обміну поки що незрозуміла, але передбачається, що російський підрозділ Райффайзен передасть цю частку австрійській материнській компанії у вигляді дивідендів у натуральній формі.

Raiffeisen планує продати банк у рф або його відокремити30.03.23, 14:00 • [views_354600]

За підрахунками Райффайзену, якщо угода відбудеться так, як заплановано, він зможе заощадити близько 1,5 мільярда євро від своїх російських операцій. І навпаки, у разі поспішного розпродажу на догоду казначейству він може втратити все.

Проблема полягає в тому, що частка Strabag донедавна належала металургійному магнату олегу дерипасці, який перебуває під санкціями США та ЄС. Через складності зі зміною власника угода затягується.

Популярні

Новини по темі

Столичні прокурори прийшли з обшуками у КП "Плесо": що відомо

 • 25890 переглядiв