sport-dlia-reintehratsii-zakhysnykiv-u-cherkasakh-vidbulysia-inkliuzyvni-zmahannia-sered-viiskovykh-i-veteraniv

Спорт для реінтеграції захисників: у Черкасах відбулися інклюзивні змагання серед військових і ветеранів

 • 12046 переглядiв

112 ветеранів та військових змагалися у чотирьох видах спорту в рамках інклюзивних змагань "Звитяга Нескорених". Захід підтримала компанія МХП для реінтеграції захисників та їх адаптації до цивільного життя.

Інклюзивні змагання "Звитяга Нескорених" відбулися у Черкасах. 112 ветеранів війни та військових з усієї України змагалися у чотирьох видах спорту: жим лежачи, веслування на тренажері, аеробайк та ривок гирі.  

Спортивну подію підтримала компанія МХП спільно з громадською організацією "Федерація стронгмену України" у межах програми реінтеграції військових та ветеранів "МХП Поруч".  

Ветеран Євгеній Руденко із Канева на Черкащині був серед перших, хто став на захист України від російської навали. У квітні 2014 року в складі 80-ї Львівської десантно-штурмової бригади звільняв Слов'янськ і Краматорськ на Донеччині. Тримав оборону на Луганському напрямку - в Лисичанську, Щасті, Станиці Луганській. Після важкого поранення втратив праву руку. Пройшов тривале лікування. Посприяв реабілітації спорт, яким Євгеній займався з юності. 

"Тут дружня атмосфера, багато хлопців таких, як я, які пережили те, що і я. Спорт - один з найкращих методів реабілітації, коли людина не знає, куди себе подіти після війни, він правда рятує. Я це знаю по собі. Два роки після поранення я просто жив по госпіталях. А потім потроху пішов навчатися, на роботу, завів родину, нещодавно в мене народилася донька. Я повністю налагодив своє життя. Тим, хто тільки повернувся з війни і ще не знайшли себе в суспільстві, потрібно допомагати та підтримувати їх. Спорт реально може в цьому допомогти, - розповідає ветеран Євгеній Руденко

Ветеран Юрій Яременко брав участь у змаганнях "Звитяга Нескорених" уже вдруге.  

"У Тернополі я брав участь лише в одній з дисциплін - ривку гирі, бо ще не знав, як все відбувається. У Черкасах уже змагатимусь в двох видах: ривку гирі та веслуванні. Я вважаю, що такі змагання потрібні, адже по собі знаю, що багатьом ветеранам важко повернутися назад до цивільного життя. Спорт справді допомагає й морально, і фізично. А на подібних заходах можна зустріти багатьох нових приємних людей", - каже ветеран Юрій Яременко. 

Як розповідають учасники, важливі такі заходи й для підтримки їхніх родин.  

"Я бачу, як радіє моя дружина, що я не здався, а шукаю себе. Вона та діти поруч зі мною. Підтримують та надихають. Для мене участь у змаганнях - це реабілітація, братство та розуміння. Ти знаходишся у своєму середовищі серед людей, з якими тобі комфортно", - зауважує Олександр Носенко, ветеран з Черкас. 

Головним суддею змагань у Черкасах був чемпіон світу зі стронгмену Василь Вірастюк. 

Сергій Конюшок, президент ГО "Федерація стронгмену України": 

"Поступово ми відходимо від моделі організовувати змагання в Києві чи інших базових містах. Хочемо охопити якомога більшу кількість ветеранів, тому змагаємося кожні два тижні в новому регіоні. Таким чином розвиваємо систему спортивної реабілітації ветеранів. Маємо певні регіональні осередки спортивного ветеранського руху". 

За словами організаторів, ветеранське братерство та спорт допомагають повернутися до повноцінного життя. Водночас адаптують суспільство до потреб ветеранів. 

Тетяна Волочай, голова Ради розвитку громад Благодійного фонду "МХП – Громаді": 

"Допомагаємо ветеранам, що повернулися із зони бойових дій, а також родинам загиблих і безвісти зниклих. Заохочуємо до занять адаптованими видами спорту. Зокрема, спорт допомагає реабілітації наших воїнів та їх поверненню до цивільного життя. Активні заняття піднімають дух хлопців, допомагають їм повірити в себе. Тут також є і момент - ми адаптуємо наше суспільство. Проводимо змагання в густонаселених громадах, щоб люди не відвертали сором'язливо очі при зустрічі з ветераном". 

Олександр Воскобойнік, директор аграрного підприємства "МХП-Урожай": 

"Наша компанія підтримує ветеранський спорт у межах програми реінтеграції захисників та ветеранів "МХП Поруч". Для мене велика честь бути залученим до змагань у Черкасах. Ми тут на місцевому рівні ведемо активну роботу з оздоровлення ветеранів у громадах, їхній реінтеграції, соціальній адаптації. Допомагаємо отримувати як юридичні, так і психологічні послуги, повністю надаємо медичний супровід. Також підтримуємо розвиток адаптивного спорту. Впевнений, що дані змагання дадуть поштовх до дій та надзвичайну моральну підтримку ветеранам з Черкащини і всієї України". 

Військові та ветерани, які посіли призові місця у своїх видах спорту і 60 категоріях, отримали медалі й подарунки. Переможці будуть боротися за право представляти Україну у національній збірній на міжнародних комплексних змаганнях з адаптивних видів спорту "Strong Spirit’s Games", які у жовтні 2024 року відбудуться у межах спортивного фестивалю "Arnold Classic Europe" у Мадриді. 

Популярні

Новини по темі

Raiffeisen Bank починає скорочувати свої операції в росії - Bloomberg

 • 13176 переглядiв