ukenru
spalakh-hepatytu-a-na-vinnychyni-ymovirne-dzherelo-infikuvannia-znaishly-na-mistsevomu-rynku-kuzin

Спалах гепатиту А на Вінниччині: ймовірне джерело інфікування знайшли на місцевому ринку – Кузін

 • 40798 переглядiв

Понад 70% пацієнтів з гепатитом А у Вінниці купували продукти харчування на місцевому ринку. Для стримування спалаху приймаються комплексні заходи, включаючи знезараження води і постконтактні щеплення.

Понад 70% хворих на гепатит А купували продукти харчування на місцевому вінницькому ринку. Було протестовано працівників базару та епідемічно небезпечних підприємств та знайдено імовірне джерело захворювань. Про це головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив під час інтерв’ю, передає кореспондентка УНН.

Ми звернули увагу на те, що понад 70% захворілих, вони купували продукти харчування на місцевому ринку і тому перейшли на тестування вже працівників ринку або тих підприємств, які є епідемічно небезпечними. Було протестовано щонайменше 3800 осіб, це ті, які працюють на таких виробництвах, для того, щоб потенційно знайти саме джерело інфікування. У нас є 9 позитивних знахідок і це доволі велика кількість. Це означає, що людина переносила вірус на гепатит, скажімо так, у стертій формі. Інколи ця людина навіть не зверталася до лікаря або за наданням медичної допомоги, але працювала в епідемічно небезпечній сфері, тобто продавала продукти харчування 

- розповів Кузін.

Деталі

В цілому за весь час в Вінницькій області захворіли 324 людини. За словами Кузіна, станом на зараз реєструються лише поодинокі випадки гепатиту А.

Щоб зупинити поширення хвороби були застосовані комплексні заходи. Насамперед почали з дезінфекції питної води. Також було застосовано так звану постекспозиційну вакцину профілактику. Тобто вакцинацію після контакту з вже підтвердженими випадками захворювання. Таким чином було вакциновано щонайменше 680 медичних працівників. І щонайменше 120 контактних людей з домашніх осередків.

Нагадаємо

Нещодавно Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА на запит УНН відповів, що однією з двох основних версій спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині фахівці розглядають зараження через воду. Також не виключається варіант контактно-побутового шляху передачі вірусу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В цьому епідсезоні українці хворіють на 40 відсотків більше порівняно з минулим роком – Кузін 

Антоніна Туманова

Суспільство