sontse-vstupaie-v-aktyvnu-fazu-sohodnishnii-soniachnyi-spalakh-vyiavyvsia-naipotuzhnishym-za-ostanni-6-rokiv

Сонце вступає в активну фазу: сьогоднішній сонячний спалах виявився найпотужнішим за останні 6 років

 • 50822 переглядiв

За даними NASA, 14 грудня на Сонці стався спалах найпотужнішого X-класу, який випустив величезний імпульс високоенергетичного випромінювання. Про це повідомляє SpaceWeather.com, передає УНН.

Деталі

Потужність спалаху зареєстрована як X2.8, що робить його найпотужнішим сонячним спалахом з вересня 2017 року. Такі потужні спалахи, як цей, часто супроводжуються корональними викидами маси, які відправляють величезні хмари сонячної плазми в космос на мільйони миль на годину.

На Землі спалахи можуть спричинити геомагнітні бурі, які в змозі порушити роботу електромереж та іншої інфраструктури. Такі шторми також можуть посилювати полярні сяйва, роблячи ці небесні світлові явища більш інтенсивними і видимими на великих територіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кількох регіонах України спостерігали північне сяйво

Атмосфера Землі поглинає шкідливе випромінювання, що досягає нашої планети. Але це випромінювання все одно може впливати на наше життя, наприклад, впливаючи на сигнали, які передають GPS і супутники зв'язку, і спричиняючи вимкнення радіозв'язку. Сьогоднішній спалах також спричинив вимкнення короткохвильового радіозв'язку над Північною і Південною Америкою.

SpaceWeather.com вважає, що незабаром ми зможемо побачити більше сонячної активності, оскільки в наші дні Сонце стає все більш і більш активним.

Сонячна активність зростає і спадає з 11-річним циклом. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США прогнозує, що поточний 25-й сонячний цикл досягне піку в період із січня по жовтень наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємничі "іскри" на Сонці можуть допомогти вченим передбачити сонячні спалахи

Анастасія Рябоконь

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Японія запровадила санкції проти 57 російських компаній

     • 32276 переглядiв