sluha-narodu-kunytskyi-vyikhav-u-5-denne-vidriadzhennia-do-izrailiu-a-povernuvsia-za-try-tyzhni-cherez-florydu-skhemy

"Слуга народу" Куницький виїхав у 5-денне відрядження до Ізраїлю, а повернувся за три тижні через Флориду – "Схеми"

 • 44449 переглядiв

Депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький влітку отримав дозвіл на п’ятиденне відрядження. Проте він перебував за кордоном майже три тижні та був помічений у штаті Флорида, що в США. Про це свідчать дані, що знайшли журналісти проєкту "Схем" від видання Радіо Свобода, передає УНН.

Деталі

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький влітку цього року отримав погодження Верховної Ради на короткотермінове відрядження з 3 по 7 липня 2023 року.

Йому дали дозвіл виїхати з країни на 5 днів, аби поїхати в Ізраїль "в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем", де він є співголовою. Однак, нардеп пробув за кордоном майже три тижні. Повернувся Куницький в Україну, за даними "Схем", лише 22 липня.

Журналісти з’ясували, що у проміжку після робочого відрядження і до повернення в Україну Олександр Куницький побував у США. Його помітили в аеропорту St. Pete-Clearwater International Airport, що розташований в американському штаті Флорида.

Зазначимо, що у цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав. Депутат не відповів на дзвінки та повідомлення редакції з проханням пояснити, з яких причин він порушив умови дозволу на виїзд.

Розслідувачі проекту з Радіо Свобода підкреслили, що з групи Куницький був єдиним відрядженим до Ізраїлю депутатом. На запитання "Схем", хто став ініціатором цього відрядження та хто з керівництва ВР його погоджував, у Раді не відповіли. Але зазначили, що на неї не витрачалися бюджетні кошти.

Звіт за цю поїздку нардеп подав на ім’я спікера Руслана Стефанчука 11 липня. В цей час, як з’ясували "Схеми", він все ще перебував за кордоном. Журналісти отримали звіт нардепа з ВР у відповідь на запит.

Метою поїздки Куницький назвав "розвиток та зміцнення дружніх відносин між країнами", а серед осіб, з якими мав зустрічі, нардеп вказав депутатів Кнесету, представників єврейської спільноти, релігійних громад та громадян України, "які тимчасово перебувають в Ізраїлі". Жодних прізвищ депутат не назвав.

Відсутні згадки про такі зустрічі і у соцмережах нардепа. А на сайті Верховної ради інформація про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль не оновлювалася з жовтня 2021 року.

У час, коли Куницький мав повернутися в Україну, впродовж двох днів поспіль відбулися засідання Верховної ради – нардепи працювали в сесійній залі 13 та 14 липня. У списку депутатів на сайті ВР, які голосували в ці дні, навпроти прізвища Куницького стоїть позначка "відсутній".

В цілому за перші сім місяців 2023 року депутат Куницький пробув за кордоном 54 дні, у 2022 році – 132 дні.

Додатково

За даними "Схем", у США нині живе родина нардепа. Також у штаті Флорида мешкає офіційний помічник депутата Куницького і власник харківського холдингу з виготовлення зарядних станцій Autoenterprise Дмитро Ніконов, про що він сам зазначає у своїх соцмережах. Ніконов, як свідчать дані прикордонної служби, виїхав з України за три місяці до повномасштабної війни.

Нагадаємо, у 2020 році НАБУ відкрило кримінальне провадження про те, що депутат Куницький використовував свій мандат в інтересах компанії Autoenterprise Дмитра Ніконова. Куницький та представники компанії відкидали ці звинувачення. Розслідування НАБУ триває і досі.

Зазначимо також і те, що у декларації за 2020 рік в Олександра Куницького значилась нерухомість в Ізраїлі. Зокрема, квартира вартістю 5 мільйонів гривень у місті Хайфа, яка належить йому з 2017 року. Крім того, в 2019-му, перед виборами до ВР, розгорівся скандал через ізраїльське громадянство Куницького. Після розголосу нардеп заявив написав заяву про вихід. Але чи справді Куницький позбувся ізраїльського громадянства – невідомо.

Нагадаємо

У січні цього року Кабінет міністрів опублікував постанову, якою визначаються підстави для виїзду чиновників за кордон в умовах воєнного стану. Зокрема, постановою №69 від 27 січня уряд визначив, що депутати різних рівнів, урядовці, працівники, які заброньовані на період мобілізації і на воєнний час за органами державної влади, судді, прокурори, керівники державних унітарних підприємств, керівники деяких господарських товариств мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі