slidstvoinfo-ttsk-khotilo-vypysaty-povistku-zhurnalistu-za-yoho-rozsliduvannia-shchodo-posadovtsia-sbu

"Слідство.Інфо": ТЦК хотіло виписати повістку журналісту за його розслідування щодо посадовця СБУ

 • 41344 переглядiв

Журналісту "Слідство.інфо" Євгену Шульгату намагалися вручити повістку співробітники ТЦК. За даними агенції, працівник СБУ міг давати вказівки представникам ТЦК щодо вручення повістки журналісту.

Працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам ТЦК щодо вручення повістки журналісту "Слідства.Інфо", який працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка. Про це пише видання "Слідство.Інфо", передає УНН.

Деталі

Як пише видання, 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста "Слідства.Інфо" Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.

"Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя", - сказав Шульгат.

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися з ними. Зазначається, що представники ТЦК приїхали в інший район та зустріли журналіста о 21.15. У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані.

"Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки", - пише видання.

Видання зазначає, що Євгеній працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня: "Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ".

"Оскільки я працював над цією історією, то одразу запідозрив, що мене зупинили у супермаркеті саме через неї", - заявив журналіст.

Журналісти зазначають, що на відео, яке вони отримали з камер спостереження торгового центру, о 21:08 журналіст заходить у торговельний центр, а вже за кілька хвилин до супермаркету заходять двоє співробітників ТЦК разом із цивільним, яка давала вказівки співробітникам ТЦК.

Поки журналіст перебуває у супермаркеті, чоловік у цивільному ходить біля кас, а потім швидко повертається до військових. Активно жестикулює, показуючи військовим у різні боки та залишає торговий центр. Менше ніж за хвилину військові підійшли до журналіста. З побаченого можна зробити висновок, що цей чоловік вказує військовим на Євгенія Шульгата", - розповідають у виданні.

Журналістам видання вдалося ідентифікувати представників ТЦК, однак на запитання про події у торговому центрі відповідати відмовився, заявивши, що такі запитання - лише через командування.

"Військовослужбовці не погодилися назвати особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку. Ми відправили запит з детальними запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ. Можливо там пояснять, на яких підставах ця людина в цивільному одязі віддає вказівки військовослужбовцям. Джерела журналістів допомогли зрозуміти, хто саме той чоловік, який керував представниками ТЦК. Нам сказали, що це може бути Олексій Володимирович Біленко - людина, близька до Іллі Вітюка", - пише видання.

Біленко працює у департаменті кібербезпеки СБУ, який очолює Ілля Вітюк — фігурант розслідування Євгенія Шульгата.

Нагадаємо

Це вже не перший скандал, в який потрапляє СБУ. В лютому Youtube-канал "Народна правда" поширив відео, де члени команди Bihus.Info нібито вживають заборонені речовини.

Засновник проєкту Денис Бігус відреагував на відео, повідомив, що на відео не журналісти, а оператори та запевнив, що наслідком таких дій будуть жорсткі кадрові зміни.

Згодом СБУ почала встановлювати обставини незаконного прослуховування та відеозйомки та провела обшук у комплексі, де велося стеження за членами команди Bihus.Info, вилучивши жорсткі диски та відеозаписи.

Журналісти Bihus.Info показали обличчя тих, хто слідкував за їхніми працівниками у заміському комплексі. Розслідувачі переконані, що за ними слідкували працівники СБУ, які мали б займатися питаннями захисту нашої державності, а не пошуком компроматів на незалежні медіа.

Популярні

Новини по темі

На Одещині знищили два розвільнувальних дрона

 • 33683 переглядiв