slidstvo-povynne-vstanovyty-chy-bulo-zatiahuvannia-z-prodazhem-yakhty-medvedchuka-sluzhbovoiu-nedbalistiu-ochilnytsi-arma-dumy-pravozakhysnyk

Слідство повинне встановити, чи було затягування з продажем яхти медведчука службовою недбалістю очільниці АРМА Думи - правозахисник

 • 93975 переглядiв

Едуард Багіров вважає, що слідство має встановити, чи було затягування продажу яхти медведчука службовою недбалістю керівника АРМА. Він закликає правоохоронні органи розпочати провадження щодо цієї справи.

Слідство повинне встановити, чи було затягування продажу яхти ексдепутата-зрадника віктора медведчука з боку керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олени Думи службовою недбалістю. У разі наявності доказів її вини, Дума повинна понести кримінальну відповідальність. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив правозахисник Едуард Багіров.

Коли на балансі чи під оперативним контролем є майно, інші активи, і  коли трапляються такі випадки (як із затягуванням продажу яхти медведчука – ред.) то звичайно виникає у кожної людини, як і у мене питання: чому вони не могли за півроку розробити законопроект, який можна було б прийняти ВР і згідно законів діяти щодо продажу заарештованих активів за кордоном? Тобто у мене виникає думка, що тут є як мінімум службова недбалість. І на жаль АРМА не до кінця виконує свою головну функцію. Я маю надію, що через деякий час – два-три місяці, цього достатньо буде для слідства, щоб вони знайшли докази або невинуватості або вини керівництва АРМА

- зазначив Багіров.

Він додав, що Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність  за не виконання або не належне виконання чиновниками своїх службових обов’язків, які спричинили велику шкоду інтересам держави чи окремим громадянам України.

У цьому випадку ми можемо стверджувати, що якщо була можливість поповнити бюджет України на сотні мільйонів доларів через продаж цього активу, і чи керівник, чи хтось з підлеглих не виконали свої обов’язки – вони порушили цю статтю кримінального кодексу України, і це питання повинні розглядати в рамках кримінального провадження наші правоохоронні органи. Якщо буде зібрано достатньо доказів того, що Дума чи хтось іще в цій установі не виконали свої обов’язки і нанесли шкоду інтересам держави – то стаття цього кримінального кодексу передбачає не лише позбавлення посади, але й волі

- зазначив Багіров.

За його словами, як і мільйони громадян України, він зацікавлений в тому, щоб АРМА своєю роботою могла якомога швидше і за найвищими цінами розпродавати майно, яке було конфісковане у зв’язку з порушенням законодавства України.  Багіров підкреслив, що Дума, як голова АРМА, повинна робити усе, для того щоб майно, яке є на балансі Агентства було реалізоване.

"Щодо діяльності АРМА – попередні керівники, які були призначені, відносно них уже відкрито декілька кримінальних справ. І я не здивований тому, що АРМА неефективно працює, і керівництво АРМА не виконує свої службові обов’язки, на жаль. Тому я також як громадянин України через ваше ЗМІ звертаюся до відповідних правоохоронних органів України, аби вони розпочали кримінальне провадження, для того щоб поставити крапку – чи було порушення законів чи не було", - заявив Багіров.

Контекст

АРМА нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що нова очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас станом на момент її призначення в АРМА Офіс генпрокурора спільно з МЗС вже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Екснардеп Ігор Мосійчук вважає, що голова АРМА діяла в інтересах медведчука, затягуючи продаж його яхти. Він закликає розслідувати, чи було це умисно чи через некомпетентність.

Популярні

Новини по темі

росіяни обстріляли 6 громад Сумщини: 44 вибухи за ніч

 • 25488 переглядiв

Курс валют на 6 серпня: НБУ зміцнив курс гривні

 • 26877 переглядiв

У Києві вранці Mazda влетіла у вантажівку: водій загинув

 • 21541 переглядiв