shtrafi-povertayutsya-chi-vidkladayut-pidpriyemtsi-vprovadzhennya-rro

Штрафи повертаються: чи відкладають підприємці впровадження РРО?

 • 788039 переглядiв

КИЇВ. 4 серпня. УНН. Ще наприкінці травня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №8401 про скасування пільгової ставки 2% для єдинників, відновлення необхідності сплати ЄСВ та ЄП, відновлення документальних перевірок та зняття мораторію на штрафи пов’язані з порушеннями у сфері застосування РРО. Закон мав запрацювати з 1 липня, однак згодом зміни знову перенесли - на 1 серпня. А тепер мораторій на штрафи припинить діяти вже з 1 жовтня. Тому підприємці можуть видихнути і відкласти цю “страшну процедуру” під назвою “впровадження РРО” до кращих часів. Та чи зупинило це темпи фіскалізації?

“Ми як провайдер, очікували спаду у реєстраціях нових кас. У кінці травня та до середини червня спостерігалося стрімке зростання. Після новини про відтермінування ми очікували, що ця динаміка стрімко зменшиться, і новий пік реєстрації ми побачимо вже у кінці вересня - на початку жовтня. Такі висновки зробили, спираючись на попередній досвід, адже обов’язок використання РРО розпочався з 1 січня 2022 року. Активно реєструватись підприємці почали з 20-тих чисел грудня, а стабілізувалась кількість реєстрацій вже аж на початку лютого. Тобто, наші підприємці відклали все на останню мить, – ділиться керівниця продажів Вчасно.Каса Іванна Брославська. - Та попри наші очікування, темпи впровадження електронних кас не зменшились, а навпаки постійно зростають. У липні ми маємо втричі більше реєстрацій, ніж у попередні місяці.”

Чому підприємці (не) відкладають впровадження РРО?

Гіпотеза про те, що підприємці знову відкладуть фіскалізацію на останній момент, на щастя, не спрацювала. Про те, що ж спонукає впроваджувати програмне РРО вже зараз, ми вирішили запитати у наших клієнтів, які зареєстрували касу у липні 2023 року. Насамперед поцікавилися, як бізнес сприйняв новину про відтермінування.

Значна частина наших нових клієнтів чесно зізналися, що вкрай негативно ставляться до штрафів у такий період. Наприклад, Оксана, бухгалтерка магазину м’ясних продуктів поділяє це ставлення, але про впровадження пРРО вже подбала:

“Нам потрібно прив’зати термінали до пРРО, тобто потрібен час щоб налаштувати робоче місце. Окрім того, вирішили не відкладати все на останній момент, адже відтермінування дає нам можливість якийсь період повчитися, бо розуміємо, що у перший час і помилок буде багато. Тому, щоб одразу не отримати штраф, хочемо потренуватися”.

Поділяє думку Оксани і Давид, власник студії краси. Він запевняє, що відтермінування варто використати як пілот і налаштувати роботу каси:

"Я люблю бути готовим завчасно до чогось, набити руку, а не в останній день почати все робити, або коли оштрафують вже"

Частина опитаних підприємців особливо не слідкували за подальшою долею законопроєкту 8401. Наприклад, Ірина, власниця магазину дитячого одягу взагалі не чула про законопроєкт та мораторій на штрафи. А впровадити касу вирішила одразу після відкриття ФОП:

“Прийняла рішення відкрити стаціонарний магазин, одразу обрала програмний РРО. Впровадити хотілося просто для себе, для контролю, для податків. Про законопроект навіть не чула”

Свідому позицію Ірини поділяє Олег, який разом із дружиною мають сімейний бізнес, пов’язаний із торгівлею одягом:

“Підтримуємо законопроект, хочемо щоб в країні був лад у всьому навіть до останньої копійки, вирішили почати з себе, тому вже все зареєстрували. Відкладати впровадження, це навіщо? У всьому світі працюють так, а у нас що інша кров? Має бути порядок і все. Багатьом не подобається, бо вони не хочуть змінювати своє комфортне середовище. Але це якась дитяча позиція у людей”

Найпопулярніші помилки новачків у роботі з касою

Причини у підприємців не відкладати, а вже сьогодні впроваджувати касу різні, але чітко співпадає одна мета - зробити все завчасно, щоб не наробити помилок на початках. Таїсія, бухгалтерка-фрілансер, поділилася які найпопулярніші помилки, найчастіше допускають підприємці на початку роботи з касою:

“Вважаю, що тестовий режим потрібен усім, адже ФОПи часто забувають закрити зміну, чи пробивають безготівку замість готівки, тому краще почати роботу з касою за декілька місяців, до того як почнуть штрафувати за помилки”

Підприємці, які почали завчасно, уникли помилок при виборі провайдера та тарифу. У них був час протестувати електронну касу, розглянути кращі умови та безкоштовні пропозиції для легкого старту. Для тих, кому важко наважитись на фіскалізацію, провайдери ПРРО надають тестові чи безкоштовні тарифи для легкого початку бізнесу. Деякі провайдери діляться навчальними матеріалами та корисними порадами від експертів.

Як бачимо, більшість опитаних (95%) відповідають, що відтермінування вирішили використати як період тренування.В цілому тут наші очікування співпали з реальністю. Інша ж невелика частина опитаних ( 5%) порадували нас свідомою громадянською позицією, бажанням “грати за правилами” і не порушувати закон.

Частина наших клієнтів були здивовані запитанням, адже знають, що обов'язкове використання каси почало діяти з 1 січня 2022 року. До того ж відтермінування штрафів не означає, що можна не використовувати каси взагалі. Разом з цим, підключення програмних РРО, за словами опитаних, не є складним процесом. Потрібно лише спробувати і переконатися в цьому.

Вчасно.Каса

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі