ukenru
shtam-omicron-rozmnozhuyetsya-v-dikhalnikh-shlyakhakh-lyudini-u-70-raziv-shvidshe-nizh-delta-doslidzhennya

Штам Omicron розмножується в дихальних шляхах людини у 70 разів швидше, ніж Delta - дослідження

 • 15729 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. За словами дослідників, варіант COVID-19 Omicron розмножується в 70 разів швидше, ніж Delta, у дихальних шляхах людини, пише УНН з посиланням на Sky News.

Деталі

Дослідження, проведене вченими з Гонконгу, також припускає, що цей варіант гірше реплікується в тканинах легенів людини у порівнянні з вихідним штамом вірусу, що, можливо, вказує на меншу тяжкість захворювання.

Але професор, який очолював дослідження, попередив, що "загальна загроза від варіанту Omicron, ймовірно, буде дуже значною".

Доктор Майкл Чан Чі-вай сказав, що важливо враховувати, що "тяжкість захворювання у людей визначається не тільки реплікацією вірусу, але й імунною відповіддю на інфекцію".

"Також наголошується, що, заразивши набагато більше людей, дуже заразний вірус може викликати більш тяжке захворювання і смерть, навіть якщо сам вірус може бути менш патогенним", - вказав учений.

"Таким чином, разом з нашими недавніми дослідженнями, які показують, що варіант Omicron може частково вислизнути від імунітету від вакцин і перенесеної інфекції, загальна загроза від варіанту Omicron, ймовірно, буде дуже значною", - додав він.

Дослідження порівняло Omicron з вихідним штамом і з Delta.

І показало, що Omicron "розмножується швидше, ніж вихідний вірус Sars-CoV-2 і варіант Delta в бронхах людини".

Через 24 години після зараження Omicron "реплікувався приблизно в 70 разів швидше, ніж варіант Delta і вихідний вірус Sars-CoV-2".

"Навпаки, варіант Omicron реплікувався менше (більш ніж в 10 разів нижче) в тканинах легенів людини, ніж вихідний вірус Sars-CoV-2, що може вказувати на меншу тяжкість захворювання", - йдеться в дослідженні.

Реагуючи на дослідження, старший викладач університету Ексетера доктор Девід Стрейн сказав, що неясно, як результати будуть порівнюватися з тим, що буде спостерігатися у пацієнтів. "70-кратне збільшення реплікації викликає занепокоєння, що дійсно пояснює підвищену трансмісивність вірусу. Однак немає ясності щодо того, як це 10-кратне зниження реплікації в легенях в цьому лабораторному дослідженні відіб'ється на пацієнтах. На перший погляд, це хороша новина, однак, якщо вірус може реплікуватися в 70 разів швидше, але заражає в 10 разів повільніше, це все одно призводить до семикратного збільшення ризику захворювання", - вказав він.

Доповнення

Перша людина, інфікована штамом B.1.1.529, була виявлена недавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, йдеться про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений, зокрема, у декількох європейських країнах і країнах Азії, Північної Америки, у Японії та Австралії. Всього - у 77 країнах. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Українські Національні Новини

Новини Світу