ukenru
shef-kukhar-rozpoviv-yak-vibrati-yakisnu-kuryatinu

Шеф-кухар розповів, як вибрати якісну курятину

 • 19690 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Як вибрати якісну курятину, свіжу і без хімікатів, в коментарі УНН розповів шеф-кухар Ростислав Жегалін.

Вибираємо за кольором, запахом, еластичністю: "Вибирати м'ясо краще органолептичним способом, довіряти органам зору і дотику. В першу чергу варто звернути увагу на зовнішній вигляд курки. Вона повинна бути адекватного кольору, світло-рожевого або рожевого, ні в якому разі не синя, якщо вона синя або в плямах - таку курку краще не брати. Це означає, що 100% була порушена технологія забою або ж вона чимось хворіла. Якщо це домашня курка, вона може бути жовтого кольору, чим сильніший жовтий відтінок, тим старіша курка", - прокоментував він.

Перевірити свіжість курятини також можна і помацавши її. Оскільки м'ясо складається з м'язових волокон при натисканні воно повинно швидко повернутися в колишню форму. Якщо ж вм'ятина залишається - м'ясо несвіже, додає шеф-кухар.

"Також курка не повинна бути липкою або в слизі, відповідно повинна нормально пахнути - як такого запаху у неї немає, якщо курка свіжа, то вона практично без запаху. Якщо є сторонні запахи, таку курку не варто брати", - зазначив Жегалін.

Шеф-кухар радить відповідально ставитися і до вибору місця покупки курятини. Недобросовісні виробники, які реалізовують свій товар у невеликих торгових точках часто грішать тим, що "наколюють" м'ясо спеціальним гелем для збільшення обсягу.

"Я не думаю, що всі виробники добросовісні, що у них екологічно чистий продукт, але все одно в супермаркетах є норми, стандарти, перевірки. Туди не можна просто так щось "впарити". А ось коли бабусі продають курку біля магазину, тут на страх і ризик. Не відомо, що їла курка. Я купував би краще в супермаркеті", - сказав Жегалін.

Перевірити наявність антибіотиків "на око" неможливо, тому вивчаємо упаковку: Що стосується антибіотиків в курятині, які продовжують використовувати деякі виробники, то тут ситуація складніша - визначити їх наявність самостійно неможливо. В такому випадку слід придивитися до упаковки, на якій вказана вся інформація, радить шеф-кухар.

"На око неможливо визначити. Але антибіотики вбивають мікрофлору. Припустимо, в ресторанах завжди першу воду з бульйону зливають. Як рекомендація, потрібно дивитися на упаковку, читати, що там написано, чим зрозуміліше там написано, тим краще. Якщо виробник пише, що це екологічно чистий продукт, то так це і є, тому що є органи, які перевіряють все це", - резюмував Жегалін.

Важливе по темі

Відразу кілька українських брендів декларують виробництво курятини без антибіотиків. Але тільки один виробник пройшов незалежний тест і отримав право маркувати свою продукцію без антибіотиків. Мова про компанію МХП, виробника курятини "Наша Ряба". Як відзначають в компанії, вони відмовилися від використання антибіотиків протягом усього періоду вирощування курки, а не тільки перед забоєм.

Українські Національні Новини

Суспільство